DAN POTEM

Cerar si želi »mavrično vlado«

Objavljeno 14. julij 2014 20.40 | Posodobljeno 14. julij 2014 20.38 | Piše: Mo. S.

Miro Cerar (SMC) o svojih načrtih in korakih, ki ga čakajo.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Dan po volitvah, na katerih je Stranka Mira Cerarja (SMC) prepričljivo zmagala, je njen predsednik Miro Cerar spregovoril o naslednjih korakih. Kot je povedal v pogovoru za Radio Slovenija, bo v prihodnjih dneh nekaj korakov treba narediti v sami stranki, kjer se bodo začeli pripravljati na pogajanja o oblikovanju koalicije. »Prav veliko časa za neko slavje ni ostalo,« je povedal in priznal, da so časi težki, saj je treba Slovenijo rešiti iz krize. To je temelja naloga in potrudili se bodo, da jo izpolnijo.

Izpostavil je, da se bodo o oblikovanju koalicije pogovarjali z vsemi strankami, komunikacijo pa bi rad vzpostavil tudi s stranko SDS – vendar ne o koaliciji, »saj ta stranka zanika temeljne elemente pravne države«. Sam sicer obžaluje, da SDS uporablja ostre besede, ki so pod ravnjo politične kulture. »Te volitve so v celoti legitimne,« je poudaril Cerar, saj je stranka SDS na njih v celoti sodelovala.

Verjamem v več politične kulture in manj hudovanja, žaljivk in maščevanja. 

Želi si kombinirano vlado, ne enobarvne

Vse preostale stranke bodo v pogovorih sodelovale, zato Cerar dopušča vse možnosti. Zaveda se, da bodo potrebni dogovori, če bodo ti v korist Slovenije, pa je odprt za sodelovanje z vsako stranko, ki si to želi. Glede barve bodoče koalicije se v stranki še niso opredelili, Cerar pa si osebno želi kombinirano, »mavrično« vlado, ne enobarvne. »Saj tudi znotraj enega pola ni vse enobarvno,« meni in dodaja, da je, čeprav si želi neke širine, vseeno treba najti skupne točke. Ob tem poudarja, da ni izključena niti Združena levica, a obenem svari, da mora biti prihajajoča vlada maksimalno stabilna. V sestavo stabilne vlade verjame, saj je to tudi slovenska nuja. »Ne moremo si privoščiti še enega padca vlade čez pol leta,« je poudaril v pogovoru.

Povedal je še, da stranka SMC ne želi voditi političnih bojev, ampak rešiti krizo, v kateri smo se znašli, se ukvarjati z mladimi, revščino, s socialno državo, a tudi s spodbujanjem gospodarske aktivnosti. »Potrebujemo operativna in korektna dejanja,« je dodal.

O politični opredelitvi stranke je povedal, da vsebuje kombinacijo različnih elementov: »Na določenih področjih smo bolj liberalni, na drugih bolj konservativni.« Na vprašanje o sestavi ministrske ekipe je odgovoril, da bo kar nekaj ministrov predlagal iz vrst ljudi, ki še niso bili v politiki, saj želi zagotoviti najboljše, kar ima na razpolago, med močnimi ljudmi v stranki pa so tudi podjetniki, finančniki, bankirji in ekonomisti.

Deli s prijatelji