MIGRANTSKA KRIZA

Cerar se v petek sestane z Orbanom, zaprosil naj bi za ograjo

Objavljeno 02. november 2015 11.48 | Posodobljeno 02. november 2015 16.03 | Piše: K. K.

Madžari zaščitno ograjo, s katero so se ogradili pred migranti, izdelujejo sami.

Madžarski premier Viktor Orban in slovenski Miro Cerar se sestaneta v petek.

LENDAVA – Petek je dan, ko bo slovenski premier Miro Cerar madžarskega kolega Viktorja Orbana zaprosil za žico za ograjo na zeleni meji, trdijo naši viri. Cerar in Orban se bosta namreč v petek v Lendavi udeležila gala večera ob štiridesetletnici organiziranega delovanja pomurske madžarske narodne skupnosti.

Madžari so jo dali izdelati zapornikom

Čeprav je sprva kakšno koli postavitev ograje na meji naš premier zavračal, smo 19. oktobra prvi poročaliimage, da je pristojnim naročil, naj preverijo, kje bi lahko Slovenija dobila kolute žice, da bi jo namestili na zeleno mejo ob najbolj izpostavljenih delih, 22. oktobra pa je to možnost v oddaji Odmevi omenil tudi premier samimage.

Cerar je sicer na poizvedovanje, kje dobiti žico, dobil odgovor, da jo dobavljajo le Kitajci, kasneje pa naj bi se o dobavi dogovarjali s Poljaki, kjer pa je daljša čakalna vrsta, saj je postavitev ograje na zeleni meji napovedala tudi avstrijska notranja ministrica. Madžarska je svoje meje z žico obdala že v začetku oktobra, Orban pa je v pogovoru za portal Nova24tv pred dnevi pojasnil, da jo izdelujejo tudi na Madžarskem: »Ob pomoči lastne tehnologije jo izdelujejo naši zaporniki. To je najcenejši način za nas, hkrati pa zaporniki s tem pokrijejo strošek svojega bivanja v zaporu. Povabili pa smo vse, Španijo in Nemčijo pa tudi Rusijo in Kitajsko, da nam priskrbijo določene dele za ograjo, saj v Evropi ni bilo dovolj zalog. To samo kaže na dejstvo, kako zelo nepripravljeni smo bili v Evropi na tako velik val migrantov.«

Več o dogodku, ki se ga bosta udeležila Cerar in Orban.

image

image

Deli s prijatelji