NOVA FRONTA?

Cerar razbesnel hrvaške novinarje: kako odgovarjajo v njegovem kabinetu

Objavljeno 14. avgust 2015 16.25 | Posodobljeno 14. avgust 2015 15.41 | Piše: Tjaša Lampret

Cerarju očitajo napad na javni interes, češ da je hrvaškim novinarjem na četrtkovi tiskovni konferenci prepovedal postavljati vprašanja. V premierjevem kabinetu obtožbe zavračajo in obžalujejo.

LJUBLJANA, ZAGREB – Hrvaško novinarsko društvo (HND) je obsodilo in kot nedopustno ocenilo odločitev premierja Mira Cerarja, ki, kot mu očitajo, je na četrtkovi tiskovni konferenci dovolil, da vprašanja postavljajo le novinarji slovenskih televizijskih hiš, ne pa hrvaški novinarji.

HND se ob tem sklicuje na poročila nekaj hrvaških medijev, ki so se udeležili tiskovne konference, na kateri je Cerar govoril o imenovanju novega slovenskega arbitra, ki naj bi razreševal slovensko-hrvaški mejni spor. 

Protest: »Gospod Cerar« ni dovolil vprašanj hrvaškim novinarjem

Kot so zapisali na spletni strani društva novinarjev, »gospod Cerar« ni dovolil hrvaškim novinarjem, da bi mu zastavili vprašanja. 

»Zaradi teže obtožb in v luči trenutnih slovensko-hrvaških odnosov, povezanih z delom arbitražnega sodišča, v HND poudarjajo, da so preverili vsa dejstva in ugotovili, da so morali novinarji, ki so najavili prihod na Cerarjevo tiskovno konferenco, vnaprej poslati vprašanja za slovenskega premierja. Vprašanja so poslali novinarji hrvaške televizije, zagrebške izpostave Al-Jazeere Balkans in TV N1, ki so s snemalci dopotovali v Ljubljano. No, pravico do odgovora so dobili le novinarji dveh najbolj gledanih TV-postaj – TV Slovenija in Pop TV. Vsi ostali, vključno tudi z novinarko Slovenske tiskovne agencije, niso dobili odgovora na svoje vprašanje,« so zapisali na spletni strani društva.

Govorijo o napadu na javni interes

V HND še pravijo, da odločitev premierja Cerarja, da odgovore poda le izbranim novinarjem, smatrajo za nedopustno: »Selektivno dovoljenje oziroma prepoved postavljanja vprašanj na tiskovni konferenci za novinarje, je ne glede na to, na čem temelji, napad na javni interes,« je v imenu društva zapisal predsednik Saša Leković.

Pričakujejo, da vsi člani društva in tudi drugi novinarji zapustijo tiskovne konference, na katerih bi kateri od hrvaških politikov zavrnil odgovarjati na vprašanja določenih novinarjev/medijskih hiš in tako brez razlogov delal razlike med novinarji, ki opravljajo svoj posel.

V Cerarjevem kabinetu protest Hrvatov zavračajo in obžalujejo

Za pojasnilo smo se obrnili na kabinet predsednika vlade. Hrvaškemu novinarskemu društvu odgovarjajo, da njihov protest zavračajo in obžalujejo. »V interesu arbitražnega postopka pa tudi odnosa med državljani obeh držav, je, da so informacije v javnosti celovito predstavljene, brez zavajanja ali nepotrebnega vznemirjenja.«

Nacionalnost ni igrala vloge

Pojasnjujejo, da sta bili po včerajšnji Cerarjevi izjavi za medije po seji vlade predvideni dve vprašanji. »Pri novinarjih, ki sta postavila vprašanji, nacionalnost ni imela nikakršne vloge. Izvedba izjave za javnost je bila povsem v skladu z običajnimi strokovnimi praksami, ki veljajo ob tovrstnih dogodkih.«

V Cerarjevem kabinetu še dodajajo, da ob komuniciranju zadev, povezanih z arbitražnim sporazumom, vlada »posebej skrbi, da pri tem spoštuje naravo arbitražnega postopka in zaveze v arbitražnem sporazumu, ki med drugim določajo tudi način podajanja izjav, da se ne ogrozi dela arbitražnega sodišča. Tako je predsednik vlade v svoji izjavi, nato pa tudi v odgovorih na vprašanja, pojasnil vsa stališča vlade Republike Slovenije. S tem je tudi odgovoril na morebitna predhodna vprašanja v zvezi s to tematiko.«

Deli s prijatelji