PREDSEDNIK VLADE

Cerar: Priznam, storil sem hudo napako

Objavljeno 24. september 2014 20.03 | Posodobljeno 24. september 2014 20.07 | Piše: Mo. S.

Predsednik vlade meni tudi, da je stranka ZaAB problematična.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je skoraj teden dni po imenovanje vlade povedal, da je finančni minister Dušan Mramor vlado že soočil »z zelo težko finančno situacijo«, kljub temu pa vsi skupaj ostajajo optimistični. Seveda jih čaka zelo zahtevno delo pa tudi obdobje, je poudaril v pogovoru za Radio Slovenija. Ministri so se med seboj že pogovarjali, saj želijo veliko sodelovati zlasti na področju medresorskih projektov. Cerar si namreč želi, da bi vlada delovala kot celota, vsak minister pa naj ne bi skrbel zgolj za svoje področje.

Dodal je, da bo vlada naredila le premišljene kadrovske poteze, pri čemer pa strankarska pripadnost ne bo imela največje vloge. Pri iskanju kadrov bodo upoštevali kompetence in strokovnost, nočejo pa hiteti in vleči nespametnih potez.

Treba bo močno varčevati

V zvezi z varčevalno politiko, ki bo naša življenja krojila tudi v prihodnje, je povedal, da se je treba zavedati, da o tem ne odločamo povsem sami, saj smo sprejeli kriterije in pravila na ravni EU. »Če javnofinančenga položaja ne uredimo, se bo stanje hitro poslabšalo do mere, ko bomo prišli v situacijo, ki smo se ji do zdaj hoteli izogniti,« je še pripomnil. Možnosti, da se t. i. trojki izognemo, ostajajo, bo pa treba po njegovih besedah na nekaterih področjih močno varčevati oziroma sredstva pravilno razporejati. Vlada načrtuje doseči stabilizacijo javnih financ z inovativnimi pristopi, začrtane poti bodo nadgrajevali z novimi.

Upokojenci ranljivi, v ZaAB problematični

Za regres upokojencev je predvidenih 40 milijonov evrov, a Cerar pravi, da bo ta ukrep mogoč le pod pogojem zagotavljanja vzdržnosti javnih financ. »Treba je razumeti, da je stranka Desus na volitvah dobila veliko podporo,« pravi in dodaja, da se zaveda, da so upokojenci zelo ranljiva družbena skupina. Na vprašanje, ali ga morda ne skrbi, da je v vladi stranka, ki je sodelovala pri padcih prejšnjih vlad, je odgovoril, da si prizadeva za stabilnost in si bo tudi naprej.

Zdi se mu, da smo politično situacijo v zadnjih letih precej destabilizirali, kar je seveda neproduktivno, prav tako je po njegovem narobe, da opozicijska SDS obstoječi vladi želi čim krajšo popotnico. »Če bi za vse gledali nazaj, ne bi prišli nikamor. Gledati je treba na to, da je naša generacija odgovorna, da deželo potegne in krize in da otrokom omogoči začetek nekega aktivnega življenja,« pojasnjuje.

Sam si je želel širše koalicije, a, kot pravi, pri NSi za to ni bilo dovolj volje, »ZaAB pa se je izkazala za precej problematično stranko«. V koalicijo je niso vzeli, ker v političnem sistemu povzroča nestabilnost, je dodal Cerar.

O odločnosti in Bratuškovi

Na namige, da na videz ne deluje kot odločen človek, je odvrnil, da ljudje odločnost pač povezujemo z zunanjimi manifestacijami: »Nekdo, ki tolče za šankom, je videti odločen /.../ Sem predsednik vlade, odločen sem, da družbo popeljem iz krize.« Pravi, da moramo biti odločni, a v mejah, ki nam jih obstoječi položaj dopušča.

V zvezi z Alenko Bratušek, ki bo najverjetneje zasedla podpredsedniško mesto v Evropski komisiji (EK), je ponovil, da ni stopil korak nazaj. Ko je govoril s predsednikom EK Jeanom-Claudom Junckerjem, mu je dejal, da je ne podpira, sicer pa do konca tega procesa sam ni imel nobene možnosti, da bi predlagal svojega kandidata. »V drugem pogovoru sem svoje stališče ponovil, me je pa gospod Juncker vprašal, ali slovenski predlog štejem za formalno veljavnega, in sem mu pritrdil,« je povedal za Radio Slovenija. Pravi, da o tem ne odločamo več in da se moramo sprijazniti s tem, ne glede na to, da tudi sam ni najbolj zadovoljen.

Pozabil je

Pojasnil je tudi, zakaj je zamudil prijavo svojega premoženja Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Kot pravi, se je znašel v nenavadni situaciji, bil je zelo okupiran s sestavljanjem vlade, zato je na izpolnitev obrazca KPK preprosto pozabil. »Priznam, da sem storil kar opazno in hudo napako, ki pa sem jo naslednji dan že popravil,« je povedal in pojasnil še, da je podatke že pred časom objavil tudi na svoji spletni strani.

Deli s prijatelji