MANDATAR

Cerar pri Pahorju

Objavljeno 16. julij 2014 09.37 | Posodobljeno 16. julij 2014 09.37 | Piše: STA, K. K.

Pahor je Cerarju v nedeljo po izidu volitev že čestital v telefonskem pogovoru.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor se bo danes prvič po nedeljskih parlamentarnih volitvah sestal s predsednikom relativne zmagovalke volitev SMC Mirom Cerarjem, ki je tudi najverjetnejši novi mandatar. Pahor, ki se je v preteklih dneh mudil na delovnem obisku v Dubrovniku, je Cerarju v nedeljo po izidu volitev že čestital v telefonskem pogovoru.

Pahor za sodelovanje

V ponedeljek pa je tudi komentiral izid volitev. Po poročanju Pop TV jih je označil kot legitimne, zmago Cerarja pa kot prepričljivo. Po njegovem mnenju se morajo zmagovalci in poraženci z izidi volitev sprijazniti in strinjati. Slovensko politiko je pozval, da mora ustvariti atmosfero sodelovanja ter da mora stopiti skupaj in delati v dobro ljudi. Meni namreč, da bi bilo zelo slabo za državo, če bi del poslancev blokiral delo parlamenta.

Sicer pa je predsednik države tisti, ki državnemu zboru predlaga kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. To mora storiti najpozneje v 30 dneh po ustanovni seji državnega zbora. Ta bo predvidoma 1. avgusta, čeprav uradni datum še ni znan. Prvo priložnost za sestavo vlade po navadi predsednik republike nameni kandidatu iz stranke, ki je na volitvah zmagala.

Stanke pa se med tem ukvarjajo z analizo volilnih izidov. Danes se bo, denimo, na to temo sestal izvršilni odbor PS. SDS pa bo predvidoma sporočila sklepe torkove seje izvršilnega odbora stranke.

Deli s prijatelji