ZAMUDA?

Cerar premoženja KPK ni prijavil

Objavljeno 10. september 2014 16.00 | Posodobljeno 10. september 2014 19.46 | Piše: T. L.

Miro Cerar in Ivan Prelog, ki sta s 1. avgustom nastopila funkcijo poslanca, KPK do 1. septembra nista prijavila premoženjskega stanja. V SMC menijo, da Cerar določenega roka ni zamudil.

LJUBLJANA – Miro Cerar in Ivan Prelog Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) nista v roku prijavila svojega premoženjskega stanja, so sporočili iz komisije. Do 1. septembra so namreč morali funkcionarji, ki so funkcijo nastopili z letošnjimi državnozborskimi volitvami, po zakonu o Integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) komisiji oddati poročila o svojem premoženjskem stanju.

In v zakonsko določenem roku te obveznosti nista izpolnila Miro Cerar, ki je s 1. avgustom nastopil funkcijo poslanca ter Ivan Prelog, ki je s 1. avgustom nastopil funkcijo poslanca, so še zapisali v KPK in dodali, da bodo oba pozvali k predložitvi podatkov o premoženjskem stanju ter ukrepali skladno z zgoraj omenjenim zakonom.

Na spletni stranki stranke SMC so v petek »v duhu transparentnosti in pravice javnosti do obveščenosti« objavili premoženjsko stanje Milana Brgleza image, predsednika državnega zbora, in Simone Kustec Lipicer image, ki opravlja naloge vodje poslanske skupine SMC.

Mandatar in poslanec obžalujeta, da Komisiji nista v zakonskem roku predložila uradnega obrazca o premoženjskem stanju, so sporočili iz stranke. Ob tem napovedujejo, da bosta to storila najpozneje do četrtka.

Različna mnenja: do kdaj mora Cerar prijaviti premoženje?

Zanimivo pa je, da si zakon v KPK in Cerarjevi stranki razlagajo različno: tako so na spletni strani SMC v petek zapisali, da bodo javno objavili tudi premoženjsko stanje predsednika vlade Mira Cerarja, »ki ima za oddajo premoženjskega stanja Komisiji za preprečevanje korupcije zakonsko določen rok, en mesec po nastopu mandata predsednika Vlade RS«. Naj spomnimo, da so Cerarja za mandatarja v državnem zboru potrdili 25. avgusta.


Kaj in koliko ima pod palcem Cerar

Pred julijskimi volitvami so na spletni strani SMC že objavili podatke o premoženju ter zaslužkih Mira Cerarja.

In kaj so tedaj zapisali? Da je Cerar lastnik hiše v Murglah v vrednosti 290.000 evrov, garaže v vrednosti 11.000 evrov ter avtomobila WW touareg letnik 2008. Prihrankov ima v višini 71.000 evrov. Kreditov nima. Ni lastnik ali solastnik deležev v podjetjih in ni lastnik vrednostnih papirjev.

Njegova plača je v skladu s kolektivno pogodbo za rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki znaša približno 2.100 evrov neto na mesec.

Prihodki iz naslova opravljanja svetovalne dejavnosti v obdobju med 2004 in 2008 so znašali 163.496,00 evrov neto. V obdobju od 2009 do 2013 pa so bili v višini 153.824,00 evrov neto. Celotni dohodki iz svetovalne dejavnosti sektorju država so dostopni na http://supervizor.kpk-rs.si/podj/65699874/.

V letih med 2007 in 2013 (skupno šest let in pol) je strokovno sodeloval z odvetniško pisarno Senica in odvetniki, kjer je svetoval pri konkretnih vprašanjih s področja ustavnega prava. V tem obdobju je v povprečju zaslužil 1.103,52 evra neto na mesec.

Zaradi vstopa v politiko je opustil pravno svetovanje v državnem zboru in vsa druga dela, ki niso združljiva z naravo političnega delovanja. Ob tem so v stranki objavili tudi njegove zadnje štiri davčne napovedi.

 

Deli s prijatelji