BIVŠA PREMIERKA NAD FOTOGRAFA

Cerar praznuje stotko, Bratuškova pa danes na sodišču

Objavljeno 23. december 2014 15.39 | Posodobljeno 23. december 2014 15.43 | Piše: P. Pa.

Bratuškova pravi, da ni pričakovala, da bi jo lahko kdo fotografiral ali snemal.

Alenka Bratušek je v parlamentu pisala kratka sporočila in fotografov objektiv je ujel vsebino.

LJUBLJANA – Danes se je na okrožnem sodišču na kazenskem oddelku mudila bivša predsednica vlade Alenka Bratušek. Marca 2013 je vložila kazensko ovadbo zoper fotoreporterja Janija Božiča, ki je 27. februarja 2013 na seji državnega zbora, na kateri je postala Bratuškova mandatarka, posnel zanjo sporno fotografijo. Poleg Božiča in njegovega zagovornika Radovana Cerjaka je na sodišče prišla tudi bivša predsednica vlade, danes poslanka stranke ZaAB.

Fotoreporter zgrožen

Tožilka Božiču očita, da se je neupravičeno in brez dovoljenja Alenke Bratušek seznanil z vsebino SMS-sporočila in to vsebino sporočila posredoval naprej. Božič je na svojem portalu podlupo.net objavil fotografijo, na kateri je videti, da je Bratuškovi Peter Kraljič 20 minut pred njeno izvolitvijo čestital za izvolitev. Danes je na sodišču povedal, da ni imel namena posneti takšne fotografije in da je tako kot drugi fotoreporterji, ki so bili v tistem trenutku na balkonu državnega zbora, fotografiral politike v dvorani. Dejal je, da je imela Bratuškova telefon ves čas v rokah, fotografiral je njeno celostno podobo, kaj je na fotografiji, pa je videl šele po tem, ko je fotografijo povečal.

 

Kaj je pisalo v sporočilu?

Draga ga. Bratušek prisrčne čestitke in veliko uspehov pri vaši zahtevni vlogi. Lepe pozdrave iz Moskve, pkraljic

Kraljič se je po padcu Janševe vlade omenjal kot morebitni novi mandatar.

Božič je zgrožen, da ga zaradi objavljene fotografije kazensko preganja. »Takšnih fotografij je v tujini objavljenih na tone. Tudi slovenski mediji so jih v preteklosti že objavili.« Pojasnil je še, da je običajno, da fotografom prepove fotografiranje v dvorani in z balkona na vhodu varnostnik, tokrat pa ga ni bilo, zato so fotografi, med njimi tudi Božič, fotografirali z balkona.

»Nikomur nisem dovolila, da bere moje SMS«

»Nisem pričakovala, da bi kdor koli slikal ali snemal, kaj se je dogajalo za mojim pultom,« pa je v pričanju dejala Bratuškova. Nad objavljenim je bila presenečena, na objavo pa so jo opozorili drugi. »To je bil grob poseg v mojo zasebnost, to se mi zdi nesprejemljivo. Nikomur nisem dovolila, da bere moje SMS-sporočila, niti svojih nikomur drugemu ne kažem. To je moja zasebnost in to sporočilo je bilo zasebne narave.« Na vprašanje, ali je javna osebnost, je odgovorila, da je, a se ji kljub temu zdi takšen poseg v zasebnost nedopusten. Bratuškova se sicer ni spomnila, kdaj točno je dobila sporočilo in ali je bila fotografija posneta, preden je bila izvoljena. Spomnila se ni niti, ali je policija ob prijavi preverila, kdaj je dobila sporočilo.

Nadaljevanje obravnave je napovedano za 29. januarja, Božič pa je že zdaj napovedal, da se je ne bo udeležil, saj da ga pot iz Londona v Ljubljano preveč stane. Božič se je po dolgih letih v slovenskih medijih pred časom odločil, da boljše življenje zase in za svojo družino poišče v tujini, natančneje v Londonu. Tam zdaj svojo družino preživlja s fotografiranjem in dela za različne agencije.

Tajila, da ga je ovadila sama

Bizarnost zgodbe pa je tudi v tem kako je Bratuškova podala kazensko prijavo. Kot je marca 2013 poročal pozareport.si je Božiču najprej grozil Matija Sevšek, direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom), generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik pa mu je nato odvzela akreditacijo za spremljanje državnega zbora. Ukom je v prvi izjavi za javnost zatrjeval, da Bratuškova ni prijavila Božiča, da so ga prijavile pristojne službe državnega zbora. Da je pregon sprožila Alenka Bratušek sama, pa je Božič ugotovil, ko so mu na zaslišanju kriminalisti predočili listino z njenim podpisom. Predlog za pregon naj bi bila vložila tudi takratni minister za obrambo Roman Jakič in vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer.

Deli s prijatelji