ARBITRAŽA

Cerar posvaril pred provokacijami

Objavljeno 30. junij 2017 18.58 | Posodobljeno 30. junij 2017 19.00 | Piše: STA, Mo. S.

Za koordinacijo implementacije bo skrbela posebna skupina.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je povedal, da se izvrševanje arbitražne odločbe ne more začeti že danes. Napovedal je, da se bo Slovenija na hrvaško stran prihodnji teden obrnila tudi s posebno noto o začetku implementacije razsodbe. Za njeno koordinacijo bo skrbela posebna skupina.

Cerar je po današnjem srečanju z župani občin, ki jih zadeva razsodba arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, spomnil, da je časa za pripravo dejanj za implementacijo sodbe šest mesecev, posamezna dejanja pa se bodo odvijala tudi pozneje. Za koordinacijo implementacije bo skrbela posebna skupina. Ta je doslej delovala neformalno oziroma »čim manj opazno«, zdaj, ko je sodba znana, pa jo bodo preoblikovali v formalno skupino. Vlada jo bo po napovedi Cerarja ustanovila prihodnji teden.

Cerar je sicer že v četrtek dejal, da ne dvomi, da bo Slovenija lahko mirno začela korake v smeri implementacije, seveda pa je treba doseči neko sodelovanje s Hrvaško, ki sicer sodbe ne priznava. O tem se bo 12. julija v Ljubljani pogovarjal tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Pri tem pa, kot je večkrat javno poudaril, ne misli pristati na nove pogovore o meji, ampak se namerava pogovarjati zgolj o implementaciji sodbe, ki je za Slovenijo pravno obvezujoči akt za obe državi v sporu.

O napovedi hrvaških ribičev, da nameravajo še vedno loviti do sredine Piranskega zaliva, je premier danes še dejal, da bi bilo neprimerno, če bi naša ali hrvaška stran izzivala drugo stran. Vse državljane, tudi ribiče, je zato pozval, naj se vzdržijo tovrstnih dejanj. Vsaka provokacija bi namreč poslabšala medsebojne odnose, je ocenil premier.

Deli s prijatelji