MINISTRICA

Cerar: Poskus destabilizacije s strani Desusa in SD neprimeren

Objavljeno 15. junij 2016 00.52 | Posodobljeno 15. junij 2016 00.52 | Piše: STA, Mo. S.

V izjavi je premier pojasnil, da Kopač Mrakovi za zdaj zaupa in poziva SMC, naj interpelacije ne podpre.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Stranka SMC ne bo podprla interpelacije zoper ministrico Anjo Kopač Mrak, saj gre za zlorabo tega instituta, je po pogovoru s poslanci SMC povedal premier Miro Cerar. Ostro pa je obsodil prepir Desusa in SD ter ga označil za poskus destabilizacije političnega prostora. Cerar pričakuje odgovornejšo držo in to, da bo koalicija ostala skupaj.

V izjavi je premier pojasnil, da Kopač Mrakovi za zdaj zaupa in poziva SMC, naj interpelacije ne podpre. A obenem od ministrice pričakuje, da bo v kratkem predložila v obravnavo na vladi nekatere pomembne zakone, s katerimi predolgo odlaša, in da bo izvedla nekatere pomembne spremembe na svojem področju. »Če bo ministrica pričakovanja izpolnjevala, bo šla vlada z njo naprej, če ne, bom moral čez čas sam ponovno premisliti, kakšno stališče zavzeti kot premier,« je napovedal Cerar.

Povedal je, da mu Desus in njen predsednik Karl Erjavec v zadnjih dneh nista predložila nobenega novega razloga ali dejstva, ki bi upravičevala spremembo stališča do interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zato ne razume, zakaj se Desus, ki je zadnji hip napovedal podporo interpelaciji, poigrava s tem institutom.

Cerar: Neprimeren poskus destabilizacije

Spomnil je, da je prvak SD Dejan Židan govoril o kravjih kupčijah, ob čemer Cerar tudi sam ocenjuje, da se te dogajajo. »To je poskus destabilizacije političnega prostora in dela koalicije v času, ko naša vlada dosega dobre rezultate in imamo vse pogoje, da gremo naprej v ključne spremembe,« je bil oster. Poskus destabilizacije je po njegovih besedah povsem neprimeren. SMC mora po njegovem mnenju prevzeti odgovornost, da odgovorno vodi vlado naprej in zagotavlja stabilnost.

Predsednik vlade pričakuje, da bo koalicija ostala skupaj ter da bodo vse tri stranke delale odgovorno in za razvoj Slovenije, tako da bo politični prostor stabilen. »Nobena od strank nima razloga, da bi zapustila koalicijo,« ugotavlja. Po njegovih besedah koalicija deluje zelo dobro in bi bilo porušiti to politično stabilnost povsem neodgovorno. Od partnerjev pričakuje odgovornejšo držo, takšno, kot jo po njegovem mnenju kaže SMC. Težko sicer ugiba, kakšen motiv je Desus vodil »v ta manever«, so pa motivi lahko po njegovem mnenju očem prikriti. Kot predsednik vlade tega, kot pravi, ne sme dovoliti. Cerar pričakuje, da bosta oba koalicijska partnerja spoznala, da sta šla tu predaleč, napovedal pa je tudi temeljit pogovor z Erjavcem po njegovi vrnitvi iz tujine. 

Sicer pa je še ocenil, da vlagateljica interpelacije, stranka SDS, zlorablja usodo dveh dečkov v ozke politične namene, kar je neprimerno. SDS je namreč interpelacijo vložil po primeru odvzema dveh dečkov starim staršem.

Deli s prijatelji