OBISK NATA

Cerar po stopinjah Ropa in Janše

Objavljeno 11. november 2014 08.36 | Posodobljeno 11. november 2014 09.04 | Piše: STA, K. K.

To bo prvi uradni obisk slovenskega premierja na sedežu Nata od vstopa Slovenije v zavezništvo.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Premier Miro Cerar bo danes na obisku v Bruslju pri EU in zvezi Nato. Srečal se bo s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem, predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. To bo prvi uradni obisk slovenskega premierja na sedežu Nata od vstopa Slovenije v zavezništvo.

Z Bulčevo ločeno

Cerar se bo najprej dopoldne sestal z evropskimi poslanci iz Slovenije in s Schulzem, nato na drugem koncu mesta s Stoltenbergom, popoldne pa se bo v evropski četrti na sedežu komisije ločeno srečal z Junckerjem in evropsko komisarko Violeto Bulc. Pogovor s predsednikoma institucij EU bo po pričakovanjih osredotočen na trenutno najbolj aktualne evropske teme – proračunske načrte članic območja evra, evropska proračuna za letos in prihodnje leto ter 300-milijardni naložbeni načrt.

Na sedežu Nata bodo v ospredju vprašanje obrambnih izdatkov, zlasti za investicije, priprava projekta bojne konice v okviru akcijskega načrta pripravljenosti, ki je odziv Nata na ukrajinsko-rusko krizo, ter vprašanje članstva Črne gore v zavezništvu.

Generalni sekretarji pridejo večkrat

Cerarjev uradni obisk pri Stoltenbergu je prvi slovenski obisk na tej ravni po vstopu Slovenije v Nato. Februarja 2003 je sedež Nata obiskal takratni premier Anton Rop. Februarja 2005 pa se je tedanji premier Janez Janša udeležil vrha Nata v Bruslju.

Obiski generalnega sekretarja zavezništva v Sloveniji so bili razmeroma pogosti. Bivši generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je Slovenijo obiskal štirikrat, njegov naslednik in predhodnik Stoltenberga, Anders Fogh Rasmussen, pa trikrat.

Deli s prijatelji