JAVNO MNENJE

Cerar in Pahor sta najbolj priljubljena politika

Objavljeno 24. avgust 2014 21.57 | Posodobljeno 24. avgust 2014 22.21 | Piše: STA, M. U.

SMC še naprej vodi, a z manjšo podporo.

Predsednik SMC Miro Cerar. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Na lestvici priljubljenosti strank še naprej največjo podporo uživa SMC, ki bi dobil 31 odstotkov glasov, a stranki je podpora glede na julij padla za slabe štiri odstotke. Sledi ji SDS, ki se je na drugem mestu utrdil za dodatne 0,4-odstotne točke (15,4 odstotka), kaže anketa, ki jo je pripravila agencija Episcenter. Tudi NSi bi v avgustovskem merjenju javnega mnenja svoj glas namenilo več volivcev kot mesec prej. Zanj bi glasovalo 10,4 odstotka volivcev, kar je tri odstotke več kot julija. Prav toliko več volivcev bi to nedeljo glasovalo za SD, ki z 8,7 odstotka glasov zaseda četrto mesto. Stranka Desus bi prejela enak delež glasov kot mesec prej (7,6 odstotka). Medtem ko je podpora Združeni levici (7,5 odstotka) in Zavezništvu Alenke Bratušek (1,4 odstotka) ta mesec padla, bi se za SLS odločilo več anketiranih (4,5 odstotka). Pozitivno Slovenijo bi volilo 0,9 odstotka, stranko Verjamem 0,4 odstotka in Državljansko listo 0,3 odstotka vprašanih.

Kateri politiki so na prvih mestih?

Najbolj sta vprašance prepričala Miro Cerar (77 odstotkov) in Borut Pahor (76 odstotkov), sledi jima Dejan Židan (54 odstotkov). Medtem ko polovica volivcev Karla Erjavca dojema kot zelo priljubljenega politika (49 odstotkov), je druga polovica prepričana o nasprotnem (51 odstotkov). Na visoko peto mesto po priljubljenosti se je uvrstil novinec iz SMC Milan Brglez (46 odstotkov), ki je pred kratkim prevzel vodenje državnega zbora (DZ).

Na lestvici najmanj priljubljenih politikov vodi Zoran Janković (83 odstotkov), tik za njim sta Janez Janša (74 odstotkov) in Alenka Bratušek (70 odstotkov). Ljudmili Novak je nenaklonjenih 56 odstotkov volivcev.

Telefonska raziskava je bila opravljena med 14. in 20. avgustom, na vprašanja pa je odgovarjalo 1006 polnoletnih oseb. Na vprašanje, kateri stranki bi zaupali svoj glas, so odgovarjali le tisti, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo udeležili. Takšnih anketirancev je bilo 630.

Deli s prijatelji