NOVINARSKA KONFERENCA

Cerar: Odločitev vrhovnega sodišča je večplastna

Objavljeno 26. februar 2015 19.11 | Posodobljeno 26. februar 2015 19.17 | Piše: Ma. F.

Cerar se bo o Klemenčiču odločal po pogovoru z njim.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je na današnji novinarski konferenci povedal, da ni razlogov za nezaupanje v Banko Slovenije ali v guvernerja Boštjana Jazbeca. Tako je namreč na podlagi vseh znanih dejstev ocenila vlada. Poudaril je, da je Banka Slovenije neodvisna institucija.

Jazbec še naprej uživa njegovo zaupanje, pa tudi zaupanje ministrske ekipe. Iz vseh dejstev in argumentov je bilo namreč moč zaključiti, da z vidika Banke Slovenije ni bilo nobene nepravilnosti.

Pogovoril se bo s Klemenčičem

Cerar je komentiral tudi ugotovitve Evropske komisije, ki je v primeru Slovenije ocenila, da neravnovesja niso več presežna in da je dosežen pomemben napredek. »To je res dobra in spodbudna novica,« je dejal premier, ki meni, da je komisija zaznala odločne ukrepe vlade. Kljub dobri novici pa je izpostavil, da nas čaka še veliko dela in da gre za skupni uspeh, torej ne samo vlade, ampak tudi socialnih partnerjev.

Dotaknil se je tudi odločitve vrhovnega sodišča, ki je odpravilo zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo. »Odločitev vrhovnega sodišča je dejansko večplastna,« je dejal Cerar, ki je še izpostavil, da je poročilo KPK takrat povzročilo pomembne politične premike. V prihodnjih dneh bo premislil o tem, v ponedeljek, ko se Klemenčič vrne iz tujine, pa bo z njim opravil razgovor. Na podlagi razgovora in drugih dejstev bo nato videl, kako naprej.

»Nenatančne in preuranjene informacije«

Glede seznama nadzornikov SDH je povedal, da so informacije v javnosti nenatančne in preuranjene. »Mramor še ni podal predloga vladi, v katerem bi bili identificirani kandidati,« je dejal. Šele ko bo seznam na ravni ministrstva zaključen, bodo ugotavljali, ali so kandidati strokovno kompetentni in zaupanja vredni. Kot je še pojasnil, so bila imena, ki krožijo v javnosti, v širši skupini kandidatov.

Današnjo odločitev o nepodpori Simona Vrhunca za generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je Cerar pojasnil, da je vlada soglasno podprla to odločitev. »To je samo prehodno obdobje, v katerem pa je že treba sprejeti ukrepe, in ocenili smo, da je ministrica za zdravje predlagala ustreznega kandidata,« je dejal Cerar, ki pa ni želel razkriti, kdo to je.

»Vlada ne more in ne sme dati soglasja k izredni uskladitvi pokojnin, če želi ohraniti zaveze do državljanov in mednarodnih aktov«, pa je dejal Cerar ob koncu novinarske konference. S tem se je odzval na današnjo odločitev sveta pokojninskega zavoda, da podpre izredno uskladitev pokojnin v letošnjem letu. Njihov predlog je označil za manever.
 


 

Deli s prijatelji