NOVA KRIZA

Cerar odhaja, na čelo vlade spet ženska?

Objavljeno 27. oktober 2014 20.00 | Posodobljeno 27. oktober 2014 20.06 | Piše: S. N.

Alenka Žnidaršič Kranjc je prva med damami, ki bi lahko zasedle izpraznjeno Cerarjevo mesto.

Predsednik vlade Miro Cerar.

LJUBLJANA – Upad podpore v javnomnenjskih anketah, odhod dveh ministrov, dokazana sporna izobrazba sekretarja Jureta Lebna, slovo ustanovitelja stranke SMC je le nekaj dogodkov, ki so krepko načeli ugled Mira Cerarja. V časniku Reporter so šli še korak dlje. Menijo, da bo Cerar zdržal na čelu vlade le do decembra letos. Med kandidati za njegovega naslednika se vrti kar nekaj imen.

Potočnik jim želi srečo

Med njimi je na prvem mestu Janez Potočnik. Evropski komisar (56) je nazadnje deloval v Bruslju dva mandata. Kaj bo počel po vrnitvi v Slovenijo, še ne ve. Vladi Mira Cerarja pa želi vso srečo. V moški kvoti kandidatov velja omeniti še Marka Voljča in Žigo Vavpotiča. Voljč je leta 1992 neuspešno naskakoval mesto predsednika vlade, je pa 10 let vodil upravo banke NLB. Vavpotiču, vodi Zavod Ypsilon, godi uvrščanje med kandidate za predsednika vlade.

Musarjevo so že vabili

Alenka Žnidaršič Kranjc je prva med damami, ki bi lahko zasedle izpraznjeno Cerarjevo mesto. Alenka je predsednica uprave Prve pokojninske družbe, velja pa za eno najbogatejših Slovenk. »Menim, da razmere niso take, da bi lahko katera koli vlada uspela. Ni še dovolj hudo,« je kar malce v usodo vdano povedala Žnidaršič Kranjčeva. Meni, da nam manjka družbena zaveza pa tudi lider, ki bi to razložil.

Med tiste, ki bi lahko vodil vlado, nekateri uvrščajo tudi Natašo Pirc Musar. Nekdanja informacijska pooblaščenka je neuspešno kandidirala za direktorico TV Slovenija. Zanikala je, da se podaja v politiko, potrdila pa, da so vabila za selitev v politične vode že prišla. Menda je ni nobeno od teh pritegnilo. »Včasih celo dobivam občutek, da se je vsaka predsednica ali predsednik vlade v nekem trenutku zavedel, da sploh nima vlade, ampak vladajo elite.«

Raje v stroki

V javnosti se baranta tudi z imenom dr. Maje Makovec Brenčič, ki je redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja. Doma in na tujem predava mednarodno poslovanje, mednarodno trženje, strateško trženje, medorganizacijsko trženje, trženje v športu, trženje v zdravstvenem varstvu. Marina Vovk, letos je na listi SD poskušala v Evropski parlament, in Sonja Šmuc, direktorica Združenja Manager, pa se z vstopom v politiko ne spogledujeta. Enako razmišlja tudi Tomaž Orešič, ki se raje kot politiki posveča stroki.

Deli s prijatelji