NAGOVOR

Cerar obljublja: Slovenija bo prevzela del odgovornosti za boljši svet

Objavljeno 02. oktober 2015 09.25 | Posodobljeno 02. oktober 2015 09.25 | Piše: Mo. S.

»To se mora končati. Varnostni svet OZN, še posebej stalne članice, pozivamo, naj presežejo delitve,« je bil odločen premier.

S sindikati se premier Cerar za zdaj ne namerava pogovarjati, pogajanja prepušča ministru Koprivnikarju.

NEW YORK, LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je v sredo v okviru svojega govora na 70. zasedanju generalne skupščine OZN izpostavil ključne pereče teme današnje globalne skupnosti.

Cerar je med drugim pozdravil pravkar sprejeto agendo za trajnostni razvoj 2030. V tem okviru je tudi pozval k sprejetju ambicioznega, trajnega, univerzalnega in pravno zavezujočega podnebnega sporazuma konec letošnjega leta v Parizu. »Slovenska vlada predlaga razglasitev svetovnega dneva čebel in bo zaprosila OZN za potrditev,« je najavil in s tem spomnil na aktivno držo Slovenije pri zaščiti okolja, so sporočili iz njegovega kabineta.

Poudaril je tudi, da bo Slovenija še naprej zagovarjala napreden pristop do vprašanja človekovih pravic in si prizadevala za izboljšanje mednarodnih norm in standardov, zavzel pa se je tudi za nadaljevanje prizadevanj za enakopravnost med spoloma.

»Tem ljudem je treba pomagati«

V svojem nagovoru je naštel tudi vojna žarišča, kot so v Siriji, Iraku, Libiji, Gazi, Jemnu, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in drugje, ki se prelivajo čez meje, njihove posledice pa se čutijo po svetu. Pri tem je položaj še slabši zaradi nasilnega ekstremizma in Islamske države ter drugih terorističnih skupin, je dodal. »To se mora končati. Varnostni svet OZN, še posebej stalne članice, pozivamo, naj presežejo delitve in najdejo način za učinkovitejše ukvarjanje s tem vse slabšim položajem v skladu s primarno odgovornostjo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti,« je bil odločen premier.

Skrbi ga tudi humanitarni vidik migrantske krize. »Velik obseg sedanje humanitarne krize potrebuje odločen in takojšen odziv celotne mednarodne skupnosti na načelih solidarnosti, humanosti in deljene odgovornosti. Tem ljudem je treba pomagati.«

Slovenija bo prevzela del odgovornosti

Sklenil je, da bo Slovenija prevzela svoj del odgovornosti za boljši svet: »Ostali bomo močan podpornik okolja, v katerem se vsakdo počuti varnega. Nadaljevali bomo prizadevanja za močna partnerstva, vključujoč dialog in konstruktivno sodelovanje. Odločeni smo sodelovati z vsemi partnerji, da poskrbimo za konkretne, pomenljive rezultate OZN, ki bodo širili mir, varnost in človekove pravice za vse.« 

Deli s prijatelji