MIGRANTSKA KRIZA

Cerar o vojakih na meji: Tako mi kot Italijani vemo, za kaj gre

Objavljeno 18. januar 2016 21.08 | Posodobljeno 18. januar 2016 21.08 | Piše: T. L.

Želim si evropske rešitve, ne rešitve dveh, treh držav, je o migrantski krizi povedal Cerar, ki je v pismu voditeljem članic EU predlagal pomoč Makedoniji pri vzpostavljanju nadzora na meji.

LJUBLJANA – »Žičnata ograja je zadnja stvar, ki bi si jo želel postaviti na meje, ampak vlada mora poskrbeti, da ljudje in njihovo premoženje niso ogroženi,« je o migrantski krizi dejal Miro Cerar na današnji tiskovni konferenci, na kateri je beseda tekla predvsem od ponujenem odstopu ministra Dušana Mramorja

»Imamo resne razloge za tehnične ovire v Istri«

Cerar je dodal, če ni sodelovanja, si moramo pomagati sami. »Če se bo zgodil ukrep zapiranja meje na severu, bomo morali uvesti sorazmerni ukrep na naši južni meji.« Spregovoril je tudi o italijanskih vojakih na meji: »Imamo resne razloge za to, da smo postavili zametek tehničnih ovir v Istri. Italijani so postavili na svoje meje vojake. To ni naključje. Tako mi kot Italijani vemo, za kaj gre.«

Cerar je še dejal, da je voditeljem članic Evropske unije predlagal, da bi za zajezitev toka migrantov ob pomoči Grčiji pri vzpostavljanju nadzora na zunanji meji EU pomagali tudi Makedoniji, da bi prestregla dodatne nezakonite migracije. To bi preprečilo tudi morebitne konflikte med državami v regiji. Premier je kolege voditelje članic EU ob tem ponovno pozval k iskanju skupne evropske rešitve za problem begunske in migrantske krize, »a ne le v besedah, tudi dejanjih«, poroča STA. »Na robu Evrope čakajo milijoni različnih migrantov, od Afganistana, Iraka in Sirije do Alžirije in Maroka,« je bil dramatičen premier na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Opozoril je, če se bo kriza reševala na način, kot se kaže zdaj, s povečevanjem nadzora na mejah od severa proti jugu, bo zagotovo prihajalo do trenj, zlasti med državami v regiji Zahodnega Balkana. Po njegovem mnenju bi bilo pametno uvesti »drugo linijo zaščite« na meji z Makedonijo, kjer bi ustavili vse tiste nezakonite migrante, ki jih ne bi na grških zunanjih mejah. Na ta način bi uspešno preprečili tudi napetosti v regiji zaradi beguncev. Cerar je tudi zaradi tega dejstva optimističen, da bodo voditelji članic EU njegovemu predlogu prisluhnili. Če rešitev ne bo, je Slovenija pripravljena, da ne bo postala »žep za migrante«, tudi s »tehničnimi ovirami« na meji s Hrvaško, je zatrdil premier.

Dogodki v Evropi kažejo, kam gremo

Ponovno je branil odločitev za postavitev rezilne žice na mejo, saj je Slovenija na ta način tudi pokazala, da »mislimo resno«. Spomnil je, da je v Slovenijo na dan prihajalo tudi po 10.000 beguncev in migrantov, da jih je Hrvaška spuščala tudi nenapovedano, sredi noči, prek rek in polj, povsem nenadzorovano. »Tehnična sredstva« bodo zdaj pomagala pri usmerjanju beguncev na nadzorne točke, je zatrdil premier.

Spomnil je še, da Slovenija ni zaprla meje za begunce in da jih še zdaj dnevno dobivamo okoli 3000. Le zaradi policistov in prostovoljcev prebivalstvo tega ne čuti močneje, je dejal Cerar in zatrdil, da si srčno želi, da bi žico lahko umaknili, a da za zdaj položaj tega ne omogoča. 

»Fizičnih meja ne bomo postavljali tam, kjer ni potrebe. Dogodki v Evropi kažejo, kam gremo. Želim si evropske rešitve, ne rešitve dveh, treh držav,« je med drugim še povedal premier. 

Zatrdil je, če bodo države severno od Slovenije začele uvajati določene strožje ukrepe za nadzor na meji, bo sorazmerno enake ukrepe na meji s Hrvaško uvedla tudi Slovenija. To bo sicer sprožilo »domino efekt« v regiji, kar bo slabo, je še dejal Cerar in opozoril, da države Zahodnega Balkana »niso tako stabilne, kot bi si želeli«. Zato je tudi predlagal omenjeni načrt za okrepitev pomoči tako Grčiji kot predvsem Makedoniji za nadzor meje, poroča STA.

Zagotovil je tudi, da bo kot predsednik slovenske vlade storil vse, da zaščiti slovenske državljane, in da ne bo dopustil, da bi Slovenija postala žep za begunce, saj da jih bo ob takem toku v nekaj tednih v državi za četrtino prebivalstva in bodo težko obvladljivi. »Si pa želim evropske rešitve,« je še dejal premier.

Deli s prijatelji