ISKANJE ODGOVORNIH

Cerar o Radanu: Temna lisa

Objavljeno 22. maj 2015 16.00 | Posodobljeno 22. maj 2015 16.00 | Piše: STA, K. K.

Premier Miro Cerar je med obiskom v Rigi komentiral tudi primer zdravnika Ivana Radana, ki je osumljen umora sedmih bolnikov.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je med obiskom v Rigi komentiral tudi primer zdravnika Ivana Radana, ki je osumljen umora sedmih bolnikov. Če se bodo obtožbe izkazale za utemeljene, bo po mnenju premierja nad zdravstvom obvisela »zelo temna lisa, za katero bodo morali tudi sami zdravniki in drugi zaposleni v zdravstvu storiti nekaj, da se počasi izbriše«.

Lažna stanovska solidarnost

Prav zato je po oceni premierja še posebej pomembno, da se v zdravniški zbornici in zdravstvenih organizacijah čim prej ugotovi dejansko stanje in sprejmejo odločitve. V tem smislu je tudi poziv ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana k odstopu, je dodal Cerar ob robu vrha vzhodnega partnerstva v Rigi.

Premier zdravnike svari, da »če bodo prepočasni ali lažno stanovsko solidarni, kar se včasih dogaja v slovenskih poklicnih skupinah, bo to škodovalo tako njim samim kot seveda tudi posledično vsem nam«.

Neupravičeno fotografiranje

Policija nekdanjega zdravnika z nevrološke klinike Radana sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Zdravnik je od torka v priporu, kjer se je samopoškodoval in je trenutno še na zdravljenju v UKC Ljubljana.

Preiskavo je policija še razširila, kriminalisti namreč preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb, omenjati se je začela tudi vloga medicinskih sester v Radanovih dejanjih. Po zadnjih razkritjih o veliko širši zgodbi na nevrologiji je ministrica za zdravje v četrtek vodstvi UKC Ljubljana in nevrološke klinike pozvala, naj zaradi objektivne odgovornosti v tem primeru nepreklicno in takoj odstopijo.

Deli s prijatelji