SOLIDARNOST

Cerar o problematiki beguncev: Ne moremo obljubljati več, kot zmoremo

Objavljeno 18. maj 2015 16.59 | Posodobljeno 18. maj 2015 16.59 | Piše: STA, S. U.

Predsednik Vlade Miro Cerar je danes v državnem zboru zatrdil, da smo Slovenci »lahko ponosni na našo solidarnost«, ki jo izkazujemo tako doma kot v svetu.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je danes v državnem zboru v odgovoru na poslansko vprašanje obljubil, da bo Slovenija še naprej solidarna z ostalimi članicami EU pri urejanju problematike beguncev. Glede sheme kvot, ki jo je predlagala Evropska komisija, pa je dejal, da je potreben še temeljit premislek. »Ne moremo obljubljati več, kot zmoremo,« je dejal.

Poslanka Mirjam Bon Klanjšček (ZaAB) je na Cerarja naslovila vprašanje, kako se bo Slovenija odzvala na izzive glede reševanja pritiska beguncev in migrantov na meje Evropske unije, zlasti v Sredozemskem morju, pri čemer prihaja do številnih tragedij. Izpostavila je, da »ne gre za številke in kvote, ampak za človeška življenja«.

Cerar ji je zatrdil, da smo Slovenci »lahko ponosni na našo solidarnost«, ki jo izkazujemo tako doma kot v svetu. Spomnil je, da je Slovenija solidarnost pri tem vprašanju že izkazala, ko je leta 2010 sprejela begunce z Malte ter ko je leta 2013 in 2014 z vojaško ladjo Triglav sodelovala v italijanski reševalni operaciji Mare Nostrum. Zdaj sodeluje tudi v evropski operaciji Triton, je dodal in pristavil, da je na zasedanju Evropskega sveta vnovič ponudil pomoč slovenske vojaške ladje.

O predlogu Evropske komisije, po katerem bi vsaka država sprejela določeno kvoto beguncev, pa je Cerar izrazil previdnost oziroma napovedal »temeljito preučitev«.

Glede na predlog nove migracijske strategije, ki ga je Evropska komisija razgrnila prejšnjo sredo, bi namreč Slovenija prevzela 1,15 odstotka oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so že v Uniji, ter 207 ali 1,03 odstotka od skupaj 20.000 beguncev zunaj EU.

Premier podprl enotna prizadevanja za EU

»Treba je upoštevati sposobnosti in varnost države,« je opozoril Cerar. »Ne moremo obljubljati več, kot zmoremo, moramo pa si prizadevati, da naredimo vse, kar zmoremo za to pomoč,« je izpostavil. Hkrati pa je treba paziti tudi na to, kdo vse bi se lahko pomešal med begunce.

»A tukaj govorimo o ljudeh. Ne govorimo o procentih, odstotkih, o številkah, govorimo o ljudeh v stiski,« je dejal premier in ponovil, da bo Slovenija izpolnila svojo solidarnostno dolžnost. »Jasno pa bo opozorila tudi na ravni EU, da je treba upoštevati integracijsko sposobnost naše države in varnostne dejavnike,« je dejal.

»Vlada bo torej storila vse, da bo solidarna, da pa bo hkrati tudi zavarovala varnostne interese države in situacije v Sloveniji, da ne bo bremenila državljank in državljanov,« je še zatrdil.

Podprl je enotna prizadevanja EU za reševanje vprašanja beguncev in pribežnikov. Opozoril je, da je problematika zelo široka in da bi morala EU čim prej začeti tudi odpravljati vzroke, zaradi katerih se begunci odpravljajo na nevarno pot.

»Zato Slovenija zelo podpira vsa diplomatska prizadevanja EU na ravni Afrike, Bližnjega vzhoda in vseh teh okolij, ki sprožajo to krizo,« je dodal Cerar.

Toda, kot je opozoril, EU pri iskanju odgovorov ne sme prekoračiti pravil mednarodnega prava, se pa išče možnosti v okviru Združenih narodov, da bi morda okrepili boj proti tihotapcem ljudi, je nakazal.

»Gre za širok nabor ukrepov in zelo intenzivno sodelujemo, da se bo to reševalo na ustrezen način,« je še pojasnil premier Cerar.

Deli s prijatelji