NEDELJSKO DELO

Cerar o napihovanju, ime še čakajo

Objavljeno 23. november 2014 08.30 | Posodobljeno 23. november 2014 08.30 | Piše: STA, T. L.

Vrh koalicije o varčevalnih ukrepih in koalicijskem delovanju.

S sindikati se premier Cerar za zdaj ne namerava pogovarjati, pogajanja prepušča ministru Koprivnikarju.

LJUBLJANA – Na sestanku predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin, ki je predvideno za danes popoldne, je pričakovati razpravo o ukrepih vlade, tudi o varčevanju v javnem sektorju. Prav tako naj bi govorili o privatizaciji in se dotaknil vprašanja delovanja koalicije.

Vladni predlogi varčevalnih ukrepov so izzvali precej nezadovoljstva, zlasti med sindikati javnega sektorja. Sindikalni in vladni pogajalci do zdaj niso zbližali stališč, iz sindikatov je slišati napovedi demonstracij, nekateri že omenjajo tudi stavko.

Prav tako so s predlaganim posegom v njihova sredstva nezadovoljni v občinah, zaradi osnutka interventnega zakona pa je završalo v kulturi ter vzgoji in izobraževanju, zaradi česar so sporne rešitve že izločili iz nabora mogočih ukrepov.

Glede privatizacije najbolj skeptični glasovi prihajajo iz vrst SD, kopja pa bi se utegnila lomiti že pri prodaji Telekoma Slovenije. Ta je najpomembnejša državna naložba na seznamu 15 podjetij za prodajo, ki ga je državni zbor potrdil lani.

Prav tako so bili v tej stranki tisti, ki so po ponedeljkovem umiku kandidature Gojka Koprivca za gospodarskega ministra sprožili vprašanje kadrovskih zadev in dela koalicije. Precej je bil namreč v začetku tedna oster vodja poslanske skupine te stranke Matjaž Han, ki je izrazil upanje, da bo vlada čim prej stopila skupaj in začela delati, sicer je bolje, da se razide.

Poznejša izjava predsednika SD Dejana Židana je bila bolj umirjena. Poudaril je, da koalicija deluje dobro. Če pa pride do odprtih vprašanj, je pomembno, da se ta sproti razčistijo in da se najdejo rešitve, čemur bo namenjeno tudi današnje srečanje. Miril je tudi prvak Desusa Karl Erjavec, ki je v torek dejal, da živčnost v koaliciji ni potrebna, saj potrebujejo mirnost za izvajanje zahtevnih ukrepov.

Koalicijski partnerji od Cerarja v vsakem primeru čim prej pričakujejo ime kandidata za gospodarskega ministra, predsednik vlade pa zagotavlja, da ga že aktivno išče in ocenjuje, da se to vprašanje preveč napihuje.

Deli s prijatelji