PLEBISCIT

Cerar o izzivu: Upreti se moramo lastnim slabostim

Objavljeno 23. december 2014 23.30 | Posodobljeno 23. december 2014 23.30 | Piše: T. L.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti proslava tudi v Cankarjevem domu. Cerar poziva: »Treba je odpreti vrata normalizaciji te družbe.«

LJUBLJANA – Prve vrste ljubljanskega Cankarjevega doma so zasedli vidni slovenski politiki in predstavniki sodne veje. Na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti so pozorno prisluhnili govoru premierja Mira Cerarja. V prvi vrsti so sedeli predsednik Borut Pahor s partnerico Tanjo, Miran Brglez, bivši predsednik Danilo Türk, Branko Masleša, če jih izpostavimo le nekaj. In kaj je premier položil na srca Slovenkam in Slovencem? Pravi, da nas je kriza boleče opozorila, da pridobljenega (lastne države) nismo dovolj spoštovali oziroma cenili. »Z lastno državo nismo ravnali spoštljivo, odgovorno.«  Če želimo svojo državo imeti in upravljati tudi v prihodnje, moramo sami sebi zagotoviti, da bomo dovolj politično, ekonomsko, socialno in kulturno samostojni. 

»Smo pred ključnim izzivom: ali bomo sebi in svetu dokazali, da si zaslužimo lastno državo.« Državo imamo, kriza pa nas je opozorila, da si jo moramo še enkrat zaslužiti. Zdaj si jo moramo zaslužiti tako, da se upremo lastnim slabostim, zlasti pohlepu in ignoranci, meni premier.

Na državljane je naslovil poziv: »Treba je odpreti vrata normalizaciji te družbe.« Pri tem pa se je po njegovem mnenju treba zavedati, da negativnosti, ki so se kopičile dolge mesece in leta, ni mogoče odpraviti preko noči. 

»Spoštovani, Slovenija je uspavana. Zdaj pa se moramo zbuditi in začeti graditi.« Ob tem je Cerar izpostavil tako medosebne odnose kot tudi za delovanje države potrebno infrastrukturo.

Deli s prijatelji