INCIDENT

Cerar o Haradinaju: Vsako drugo dejanje bi bilo protipravno

Objavljeno 19. junij 2015 21.35 | Posodobljeno 19. junij 2015 21.35 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik vlade Miro Cerar se strinja, da je dogodek ohladil odnose med Slovenijo in Kosovom, a ostaja optimističen.

Ramush Haradinaj.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je ob robu slovenskega dne na Expu v Milanu izrazil zadovoljstvo, da je kranjsko okrožno sodišče bivšemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju danes vrnilo potni list in da ta sedaj lahko zapusti Slovenijo. Ob tem je opozoril, da bo treba v prihodnje tovrstne primere s spremembami sistema preprečiti.

»Vesel sem, da se je že danes ugotovilo, da ni več razlogov za kakršno koli zadrževanje Haradinaja v Sloveniji, da mu je bil vrnjen potni list in da lahko prosto zapusti našo državo,« je medijem povedal Cerar. Pojasnil je, da so Haradinaja na ljubljanskem letališču v sredo prijeli le, ker je bila v sistemu zabeležena srbska tiralica. Policija je zato morala Haradinaja pridržati. »Vsako drugo dejanje bi bilo protipravno in kot tako bi bilo prepoznano tudi na mednarodni ravni,« je zatrdil slovenski premier in dodal, da je bilo pridržanje po rutinskih postopkih pač potrebno.

»A v prihodnje bo treba verjetno preveriti, kako pri takšnih postopkih morda z neko spremembo sistema tudi v okviru Interpola doseči takšne izboljšave, da bodo nosilci diplomatskih potnih listov lahko obravnavani nekoliko drugače, da ne bo prihajalo do zapletov, ki niso v skladu z njihovim statusom,« je ocenil Cerar. Incident je ohladil odnose med Slovenijo in Kosovom. Cerar je poudaril, da morajo zato tako slovenski kot kosovski politiki sedaj javnosti pojasniti, da je šlo zgolj za nesrečno okoliščino, ki je privedla do te nevšečnosti in da v tem primeru ni nobenega političnega ozadja ter da ni šlo za načrtno dejanje.

Deli s prijatelji