TEŽAVE V VLADI

Cerar nima sreče, Markeževa mu je lagala

Objavljeno 01. april 2015 21.07 | Posodobljeno 01. april 2015 21.48 | Piše: STA, Mo. S.

Danes je premierju ponudila odstop tudi Klavdija Markež, le dva dni po tistem, ko je prevzela posle na ministrstvu.

Stranka Mira Cerarja se je zavezala, da bodo poroke istospolnih partnerjev v zakonu.

LJUBLJANA – Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je četrta članica Cerarjeve vlade, ki je odstopila s svoje funkcije, in očitno peta, za katero bo premier Miro Cerar iskal zamenjavo. Poleg štirih odstopov v tej vladi je Cerar v torek namreč predlagal tudi razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra.


Zagotovila mu je, da ni nič spornega

Miro Cerar se je na zaplet z Markeževo že odzval. Kot je povedal za Pop TV, je nad razkritjem razočaran, saj da je ministrico vprašal, ali bi z njeno izobrazbo lahko nastale kakšne težave, ona pa naj bi mu bila odvrnila, da ne. »Ta primer je še posebej nesrečen. Nisem pričakoval tega,« je povedal.

Ocenjuje, da je bil odstop edina možnost, njeno ravnanje pa nedopustno. Cerar, ki je tudi predsednik SMC, je ob tem dejal, da Markeževa skoraj zagotovo ne bo mogla ostati v poslanski skupini SMC. »Z ministrico sem opravil pogovor in takoj, ko sva ugotovila, da je šlo za povsem nedopustno dejanje, je tudi sama ocenila, da je treba storiti pravo potezo in je ponudila odstop, kar je bila edina možnost v tem trenutku,« je dejal premier.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Markeževa razmislila o tem, ali bo lahko še opravljala funkcijo poslanke. »To ob tako nedopustnem ravnanju v okviru poslanske skupine SMC skoraj zagotovo ne bo mogoče,« je zatrdil Cerar in dodal, da je ostanek Markeževe na poslanskem stolčku odvisen od njene presoje.

Kar se tiče novega kandidata za ministra, je Cerar zagotovil, da bo že v četrtek začel konzultacije, saj da je treba najti rešitev. O imenih pa še ni želel govoriti.
 

Državni zbor (DZ) se je že dober mesec dni po imenovanju vlade Mira Cerarja seznanil z odstopom dveh njenih članov, in sicer ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Jožefa Petroviča in ministrice brez listnice, pristojne za razvoj in kohezijo, Violete Bulc.

Petrovič je odstopil zaradi očitkov, da je v času zaposlitve v DZS sodeloval v kartelnem dogovoru, s katerim so se po sicer še ne pravnomočnih ugotovitvah Javne agencije RS za varstvo konkurence DZS, Mladinska knjiga Trgovina in Extra Lux nezakonito dogovorili za usklajen nastop pri prodaji pisarniškega materiala javni upravi. Na ministrskem mestu ga je zamenjal Zdravko Počivalšek, ki je bil zadnjih 15 let na čelu Term Olimia. Bulčeva pa je odstopila, ker je bila imenovana za evropsko komisarko za promet po tistem, ko je od svoje kandidature odstopila Alenka Bratušek. Mesto Bulčeve v vladni ekipi je prevzela Alenka Smerkolj, pred tem državna sekretarka.

Težave na ministrstvu za izobraževanje

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je odstopila 6. marca letos, in sicer po razkritju, da je od leta 2003, ko je bila zaposlena na fakulteti, dodatno služila tudi s honorarnim delom. V vseh teh letih je zaslužila skupaj več kot 600 tisočakov in pristala med največjimi zaslužkarji, ki jih je razkrila aplikacija Supervizor. Ministrica je ocenila, da bi to razkritje politično obremenilo njeno delo in delo vlade, s čimer se je strinjal tudi Cerar, ki je njen odstop sprejel in takoj sam začasno prevzel vodenje resorja. Minuli teden pa je na čelo izobraževalnega resorja DZ postavil dotedanjo poslanko iz SMC Klavdijo Markež.

Veber odhaja po aferi s Telekomom

Po nekaj več kot polovici leta v vladi se očitno poslavlja tudi prekaljeni politik Janko Veber. Pod plazom očitkov se je znašel, ko je komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb razkrila, da je obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil pripravo analize posledic prodaje Telekoma Slovenije. Cerar je Vebra pozval, naj odstopi, sicer bo sam predlagal njegovo razrešitev. In to se je tudi zgodilo. DZ bo predvidoma o Vebrovi usodi odločal prihodnji teden.

Danes je premierju ponudila odstop tudi Markeževa, le dva dni po tistem, ko je prevzela posle na ministrstvu. Za ta korak se je odločila, ker je v medije prišla novica, da je njeno magistrsko delo plagiat. Na fakulteti, kjer je magistrirala, so s protiplagiatorskim programom ugotovili, da se njena naloga v 37 odstotkih prekriva z drugim delom. Senat fakultete bo v četrtek začel postopek za ugotavljanje izpolnitve pogojev za odvzem magistrskega naziva Markeževi.

Deli s prijatelji