NEUSKLAJENOST SODSTVA

Cerar: To ni dobro niti za Janšo

Objavljeno 08. september 2015 16.41 | Posodobljeno 08. september 2015 16.41 | Piše: STA, T. L.

Cerar je napovedal, da se bo skupaj s pravosodnim ministrom in celotno vlado trudil sprejeti vse tiste ukrepe, ki bi našo pravno državo naredili učinkovitejšo.

CELJE, STRASBOURG – Predsednik vlade Miro Cerar ocenjuje, da dejstvo, da je sodna zadeva Patria zastarala, ni dobro za nikogar.image »Ni dobro za pravno državo, saj ne vemo, kakšen bi bil sodni epilog, ni pa dobro niti za Janeza Janšo, saj bo vprašanje o tej zadevi ostalo neodgovorjeno,« je povedal ob robu današnjega odprtja mednarodnega obrtnega sejma v Celju.

Napovedani ukrepi

Kot je napovedal premier, se bo tudi zato skupaj s pravosodnim ministrom in celotno vlado trudil sprejeti vse tiste ukrepe, ki bi našo pravno državo naredili učinkovitejšo, da bi delovala hitreje in da bo tudi v pomoč gospodarstvu. »Še posebej na tem področju je namreč čutiti breme prepočasnih postopkov in administrativnih ovir, ki jih vlada začenja postopno odpravljati, kar pa je dolg proces,« je ob obisku največjega slovenskega sejma obrtnikov in podjetnikov dejal Cerar.

Ob tem je dodal, da se v Sloveniji številni odmevni sodni procesi dostikrat razvijejo tako, da po nekaj odločitvah v eno smer pride do nasprotne odločitve na višjih stopnjah, kar je v pravnem sistemu sicer predvideno in do neke mere normalno. »A neusklajenost znotraj sodnega sistema je dosegla kritično točko, kar mora biti poseben izziv za sodstvo in tudi za druge pravosodne institucije. Vlada se bo v to v skladu s svojimi pristojnosti zagotovo še aktivneje vključila.«

Zver: Najodmevnejši primer je Janša

Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu in podpredsednik Slovenske demokratske stranke Milan Zver pa je včeraj na plenarni seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril, da so bile Janši v Sloveniji kršene človekove pravice. »V naši državi je najodmevnejši primer kršenja temeljnih človekovih pravic Janezu Janši, dvakratnemu uspešnemu predsedniku vlade in predsednik Evropskega sveta iz 2008. Janšo je slovensko pravosodje preganjalo sedem let,« je dejal dr. Zver.

Poslanske kolege opozoril na dejstvo, da je ustavno sodišče Janšo spoznalo za nedolžnega in razveljavilo vse pretekle sodbe, Evropsko komisijo pa pozval k čimprejšnji pripravi 'šestorčka' ukrepov na področju pravosodja.

Deli s prijatelji