KONEC STAVKE?

Cerar napovedal, kaj bo s policisti

Objavljeno 16. april 2016 15.48 | Posodobljeno 16. april 2016 15.48 | Piše: STA, Mo. S.

Spomnil je, da je vlada policiji v zadnjem letu in pol zagotovila veliko več sredstev, opreme, vozil in zaposlitev kot kar nekaj vlad v preteklih letih skupaj.

LJUBLJANA – Pogajanja s stavkajočimi policisti so v sklepni fazi, je danes v izjavi ob robu Akademije SMC dejal predsednik te stranke in premier Miro Cerar. Cerar je optimist, po njegovem obstaja možnost, da se že prihodnji teden sklene razumen dogovor med vlado in policijskima sindikatoma.

Z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar sta se v petek tudi sestala na delovnem posvetu, kjer mu je ministrica zagotovila, »da se približujejo tisti točki, ko bo jasno, kakšne so končne pozicije«. Cerar zato pričakuje, da bo skozi dialog, ki da ga vlada ves čas vodi, prišlo od ustreznega sporazuma.

Spomnil je, da je vlada policiji v zadnjem letu in pol zagotovila veliko več sredstev, opreme, vozil in zaposlitev kot kar nekaj vlad v preteklih letih skupaj. Hkrati pa je vlada sklenila, da bo v okviru pogajanj šla v smeri zavez, ki so jih prejšnje vlade »do neke mere neodgovorno, nepremišljeno« dale. Vlada je po njegovem v pogajalskem procesu vseskozi konstruktivna, a sindikati še zmeraj spodbujajo stavko. Že zdaj so jim namreč ponudili največ, kar so lahko, ne da bi prizadeli javne finance in rušili druge sisteme. Zdaj se pogovarjajo le še o nekaterih podrobnostih in zato upa, da bo mogoče najti skupni jezik.

Migrantsko krizo označil za enega največjih izzivov

Na vprašanje, ali po pet mesecih trajajoči stavki še zaupa notranji ministrici, poudarja, da policija deluje dobro, celo odlično. »Če pogledamo, kako smo obvladali migrantsko krizo, ki je bil eden največjih izzivov v naši zgodovini, ne vidim kakršnega koli razloga, da bi ugotavljal odgovornost za delo ministrice.«

Deli s prijatelji