KANDIDATI

Cerar na sejmu eno, Židanu pa drugo

Objavljeno 28. avgust 2014 00.25 | Posodobljeno 28. avgust 2014 00.30 | Piše: T. L.

Izbor evropskega kandidata zapleta tudi kadrovanje bodoče vlade. Cerar uradno molči, neuradno pa se je očitno odločil za Fajonovo. Vsaj tako se mu je danes zareklo.

LJUBLJANA – Sestavo vlade mandatarja Mira Cerarja očitno zaznamuje iskanje kandidata ali kandidatke za mesto evropskega komisarja. Čeprav Cerar uradno molči, koga bo podprl (jasno je le, da to ne bo Alenka Bratušek), pa se mu je danes zareklo.

Cerar na sejmu eno ...

Po poročanju POP TV je Cerar, ki je danes obiskal mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, kjer se je mudila tudi evropska poslanka in ena od kandidatk za evropsko komisarko iz Slovenije Tanja Fajon, na vprašanje, ali smo videli danes tudi evropsko komisarko, odgovoril: »Ja tako je, bila je v naši družbi, lepo sva se pozdravila in to je vse, kar lahko povem.«

Znano je, da so na seznamu slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki ga je vlada v odhajanju poslala v Bruselj, predsednica ZaAB Alenka Bratušek, prvak Desusa Karl Erjavec ter evropska poslanka SD Tanja Fajon.

... Židanu pa drugo

Dejan Židan je danes povedal, da se je s Cerarjem pogovarjal tudi o seznamu slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Po Židanovih besedah je Cerar zelo jasno povedal, da je zanj neprimerna le Bratuškova, pri čemer pa prednosti ne daje ne Fajonovi in ne Erjavcu. »Verjamem, da bo Slovenija imela dobro komisarko ali komisarja,« je še pristavil Židan.

Po ugibanjih pa je jasno, da spoznavnega stika med Cerarjem in bodočim predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem še ni bilo. Vsaj tako so danes sporočili iz stranke SMC. Po informacijah STA naj bi Cerar Junckerja poklical v četrtek.

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je danes na vprašanje, ali sta Cerar in Juncker že komunicirala in ali lahko kaj pove o vsebini pogovora, odgovorila, da ne more ne potrditi ne zanikati, da bi med njima prišlo do telefonskega pogovora. Na prošnjo za komentar navedb, da naj bi bila Bratuškova po mnenju Cerarja neprimerna kandidatka in da ne favorizira nobenega od ostalih dveh kandidatov, pa je Junckerjeva tiskovna predstavnica pojasnila, da glede kandidatov ni bila sprejeta še nobena odločitev in da bo Juncker »dokončni seznam komisarjev začel oblikovati v začetku prihodnjega tedna«.

Zaradi kandidata, ki naj bi šel v Bruselj, pa zdaj zgodbo zapleta še Desus: po nekaterih neuradnih informacijah naj bi zahtevali več ministrskih mest v primeru, da bi bila izbrana Fajonova, poroča STA. Menda bodo v tem primeru v stranki temeljito premislili in bi želeli več kot štiri resorje. 

Kot še poroča STA, pa je Židan na vprašanje, koliko ministrskim mestom bi se bili v SD pripravljeni odpovedati, če bi evropska komisarka postala Fajonova, odgovoril, da imenovanje komisarke oziroma komisarja ni del koalicijske pogodbe. Kot je ponovil, imajo s Cerarjem jasen dogovor, da SD pripadajo tri ministrska mesta.

Deli s prijatelji