TEST

Cerar na preizkušnji: bo v primeru Leben naredil tako, kot je vedno govoril?

Objavljeno 25. september 2014 13.16 | Posodobljeno 25. september 2014 13.16 | Piše: STA, P. Pa.

Koalicijski partnerji pričakujejo, da se bo zagata, v kateri se je vlada znašla zaradi državnega sekretarja Lebna, čim prej razjasnila.

LJUBLJANA – Na današnji seji vlade je pričakovati tudi razpravo o prvih težavah s kadri. Na državnega sekretarja na ministrstvu za okolje Jureta Lebna namreč letijo očitki glede magisterija. Ministri pričakujejo tudi pojasnilo o tem, kako se je Slovenija znašla v koaliciji proti Islamski državi (IS). Pred današnjo sejo vlade so se sicer sestali tudi predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin. Na seji vlade pa je pričakovati tudi razpravo o vključenosti Slovenije v koalicijo proti IS.

Na dnevnem redu Leben in njegov magisterij

Predsedujoči SD in kmetijski minister Dejan Židan je pred sejo vlade namreč zagotovil, da vlada – vsaj v njegovi prisotnosti – o tem nikoli ni odločala. Po njegovih besedah bo zato zunanji minister moral pojasniti, ali se je dejansko zgodilo, da so Slovenijo dali na spisek, ne da bi jo vprašali, kar je nedopustno, ali pa je kdo dal soglasje in se v tem trenutku skriva. Židan je tudi pojasnil, da na formalnem dnevnem redu vlade ni razprave o državnem sekretarju Lebnu, je pa minister za zunanje zadeve in prvak Desusa Karl Erjavec zahteval razširitev dnevnega reda s to točko. Gre namreč za ministrstvo, ki ga vodi ministrica iz kvote Desusa.

Novi državni sekretar na okoljskem ministrstvu Jure Leben se je po poročanju Dnevnika v preteklosti – tudi pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC – namreč predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima.

Pred letom dni se je namreč prijavil na razpis Zavoda za gradbeništvo (ZAG), ki je bil objavljen le tri dni. Iskali so svetovalca, pogoj pa je bil, da ima kandidat izobrazbo magistra znanosti. Na razpis se je prijavil zgolj Leben, v življenjepisu pa je dvakrat izrecno zapisal, da izpolnjuje pogoje. In to kljub temu da je že leta 2010 pridobil odločbo ministrstva za visoko šolstvo, v kateri je navedeno, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja po zakonu o visokem šolstvu, lahko pa uporablja pridobljeni naziv Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. To torej pomeni, da se ne more podpisovati z mag. Jure Leben, kar je v preteklosti redno počel.

Kustec Lipicerjeva skrivnostna

Ministrica za okolje Irena Majcen (Desus) je priznala, da ima pri svojem delu že toliko težav, da je zadeva z Lebnom tudi zanjo neprijetna. Pred sejo vlade je povedala, da je Leben pravzaprav sekretar iz kvote SMC, ki bo po njenih besedah prav gotovo sprejela potrebne odločitve in bo tako »sodelovanje s predsednikom vlade Mirom Cerarjem še naprej uspešno«. Položaj Lebna bo torej po njenem mnenju stvar razgovora med SMC in Desusom.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po odhodu s sestanka na vladi novinarjem pojasnila, da bodo odločitev glede državnega sekretarja sprejeli na ponedeljkovi seji izvršnega odbora stranke. Tedaj bodo o tem obvestili tudi koalicijske partnerje. Zaskrbljen je tudi Židan, ker ve, da je okoljski resor izjemno zahteven. »Tudi če imamo funkcionalno ministrico in državnega sekretarja, je okoljski resor težko voditi. Če pride do kadrovskih težav, pa je tveganje še večje,« je dejal. Židan zato upa, da bodo to zadevo čim prej razrešili.

Ocenjuje sicer, da so tovrstne kadrovske stvari težava novih strank. Čeprav so tudi mogoča presenečenja, stare stranke po njegovih besedah večinoma poznajo svoje ljudi, ljudi v novih strankah pa se pogosto spoznava šele po tem, ko se sestavi vlada. Ker so usmeritve predsednika vlade glede moralnih načel znane, Židan verjame, da se bo tudi na to težavo odzval »tako, kot je vedno govoril«.

Bizarno: zanašal se je na spletni prevajalnik

Leben je v ponedeljek za Dnevnik sicer dejal, da je odločba ministrstva za visoko šolstvo nejasna oziroma da njegov naziv v njej ni naveden v slovenščini in da spletni prevajalnik »master of science« prevaja v »magister znanosti«.

V sredo pa je državni sekretar na okoljskem ministrstvu v sporočilu za medije zapisal, da je odločbo, »iz katere jasno izhaja, da ima priznano drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja, predložil vsem delodajalcem«. Leben torej pričakuje, da bi morali »jasno« odločbo razumeti delodajalci.

Deli s prijatelji