OBISK Z VRHA

Cerar na poplavljenih območij obljubil konkretne ukrepe

Objavljeno 08. november 2014 18.33 | Posodobljeno 08. november 2014 18.34 | Piše: STA, M. U.

Od Iga, Ilirske Bistrice do Cerknice.

Foto: Dragica Jaksetič/Delo

CERKNICA – Predsednik vlade Miro Cerar si je pred nedeljskim izrednim strokovnim posvetom vlade danes ogledal Ig, nato pa še najbolj prizadeta območja na Notranjskem. Najprej je obiskal Ilirsko Bistrico nato pa še Cerknico in Loško dolino. Cerar sicer obljublja konkretne preventivne ukrepe, ki bodo v prihodnjem letu ena od prednostnih nalog vlade.

Cerar se je na štabu civilne zaščite občine Cerknica seznanil z ukrepi, ki so bili sprejeti med poplavami. Nato pa si je ogledal še Dolenjo vas, kjer je voda prizadela vsako drugo hišo. »Želim se seznaniti s terenom, da dobim predstavo, da se bomo na vladi bolje pogovarjali in da mi bo bolj jasno, v katero smer mora iti razprava,« je povedal ob prihodu v Cerknico.

Po mnenju predsednika vlade je najpomembneje, da ugotovijo, kaj so pristojnosti države in kaj občin. »Kaj je tisto, kar ljudje znajo rešiti po neki logični, človeški plati z nekim pametnim dogovorom in da tega ne zapletamo na ravni države in občinske administracije. To pomeni, da na ravni predpisov najdemo tako ureditev, da ne bo onemogočeno tisto, kar dejansko je izvedljivo,« je pojasnil. Cerar sicer priznava, da je birokratskih ovir v Sloveniji ogromno in preveč.

Konkretno šele prihodnji teden

V prihodnjem letu tako lahko po njegovih besedah pričakujemo nekaj konkretnih korakov, seveda v okviru danih zmožnosti. Tudi to bo ena temeljnih usmeritev vlade, kaj več pa bo znano po analizi stanja na terenu in nedeljskem posvetu vlade, je napovedal. Cerar je izrekel tudi spoštovanje vsem članom civilne zaščite, gasilcem, vojakom in drugim prostovoljcem, ki so pomagali ljudem, prizadetim v poplavah.

Deli s prijatelji