ŠKANDAL

Cerar na Hrvaško poslal prijazno pismo

Objavljeno 27. julij 2015 22.18 | Posodobljeno 27. julij 2015 22.18 | Piše: Mo. S.

Miro Cerar je prepričan, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja.

Milanović in Cerar.

LJUBLJANA – Zaradi dogodkov v zadnjih dneh, ki so pretresli odnose med Slovenijo in Hrvaško, je predsednik vlade Miro Cerar svojemu hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću poslal pismo, »saj v zadnjih dnevih žal ni bilo mogoče drugače vzpostaviti kontakta med obema premierjema,« so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Cerar je v pismu izrazil obžalovanje slovenske vlade, spomnil pa je tudi, da arbitražni sporazum med državama »vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja«. Ponovil je, da sta oba vpletena že odstopila, Slovenija pa je začela postopek za imenovanje novega arbitra. Hrvaškemu kolegu je prav tako izrazil pričakovanje, da bo arbitražni tribunal v polni sestavi čim prej nadaljeval svoje delo in ga tudi končal.

Predlaga strpno in zadržano politiko

Cerar je Milanoviću predlagal, naj se v tej zadevi vodi strpna in zadržana politika tako na slovenski kot hrvaški strani, da ne bi dodatno vznemirjali javnosti v obeh državah. Zagotovil mu je, da »se slovenska vlada zavzema za nepristransko in neodvisno arbitražo, kateri sta se zavezali obe državi s sprejetjem arbitražnega sporazuma«. Cerar je ob tem prepričan, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja, ki »bo zagotovila trajno podlago tudi za nadaljnji razvoj dobrih sosedskih odnosov med našima državama in narodoma«. 

Pisala je tudi agentka

Danes pa je Slovenija odgovorila tudi na pismo arbitražnega sodišča v zvezi s hrvaškim pismom. Agentka pred arbitražnim sodiščem dr. Mirjam Škrk je pojasnila, da se Slovenija ne strinja s stališčem hrvaške zunanje ministrice, da bi moralo arbitražno sodišče takoj ustaviti arbitražni postopek. »Slovenija popolnoma zaupa v integriteto, neodvisnost in nepristranskost članov arbitražnega sodišča in postopka. Prav tako zaupa arbitražnemu sodišču, da bo izreklo razsodbo, ki bo temeljila na dokazih in argumentih, predstavljenih v pisnem in ustnem zagovoru obeh strani, ki je bil zaključen junija 2014,« je zapisala v pismu.

Deli s prijatelji