ČAKATA NA POJASNILO

Cerar molči o avtorskih honorarjih ministrice

Objavljeno 05. marec 2015 23.40 | Posodobljeno 05. marec 2015 23.40 | Piše: STA, S. U.

Premier Miro Cerar in minister za kmetijstvo Dejan Židan čakata pojasnila ministrice za izobraževanje znanost in šport Stanko Setnikar Cankar glede njenih prihodkov.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar in minister za kmetijstvo Dejan Židan bosta počakala na pojasnilo ministrice za izobraževanje znanost in šport Stanke Setnikar Cankar, preden bosta komentirala današnje razkritje KPK o 636.000 evrov dodatnih prihodkov na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Židan je dodal, da si takšne količine denarja niti ne more predstavljati.

Premier je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je v odmoru med sejo vlade spregovoril z ministrico na to temo, a zadeve še ni želel komentirati. »Mislim, da je prav, da najprej ona dobi priložnost, da te zadeve najprej pojasni. Do takrat bom počakal, potem pa bomo videli naprej,« je še pristavil.

Dobiti je treba točne podatke

Po besedah predsednika SD Židana je ministrica na vprašanje o teh prihodkih odvrnila, da mora točne podatke o tem pridobiti. Sicer pa ministrica predvideva, da večina teh prejemkov izhaja iz tržne dejavnosti – bodisi iz predavanj izrednim študentom bodisi iz evropskih projektov. Večji del teh sredstev je ministrica namreč pridobila od Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, na kateri je bila nekaj časa tudi dekanja.

Židan je v izjavi medijem po seji vlade tudi povzel ministričine besede, da je za omenjeno fakulteto značilno, da vse, kar profesorji opravljajo, to storijo prek fakultete.

Vendar Židana, ki sicer načeloma ni želel komentirati zadeve, vseeno zanima, »kako je možno, da si lahko nekdo v delovnem času prisluži toliko dodatnega denarja, in zakaj to ni redna dejavnost fakultet. Ob tem pa šolstvo ves čas govori, da nima denarja.«

Ni bila na voljo za izjave

Vprašanje, ki ga postavlja, je tudi, ali imajo v javnem sektorju, kjer je zaposlenih več kot 120.000 ljudi, vsi pravico, da pridobivajo dodaten denar, pri čemer opravljajo naloge znotraj svojega rednega delovnega časa. »Predvidevam, da ne. Vem, da na ministrstvu za kmetijstvo tega ne dovolimo,« je dodal.

Dejal je tudi, da je zdaj pravi čas, da se ugotovi, ali so takšne anomalije v javnem sektorju, in če so, naj se tudi odpravijo. »Če so torej te pravice izenačene. In če niso, potem jih je treba izenačiti.«

Setnikar Cankarjeva po seji vlade ni bila na voljo za izjave.

Deli s prijatelji