PRVO LETO

Cerar: Ministrica za zdravje dela z nadčloveškimi napori

Objavljeno 18. julij 2015 21.44 | Posodobljeno 18. julij 2015 21.43 | Piše: Mo. S.

Premier Miro Cerar pravi, da njegova vlada »sprošča družbeno energijo«.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Že eno leto je minilo od prepričljive zmage stranke SMC na parlamentarnih volitvah. Premier Miro Cerar je z delom, ki ga je njegova ekipa opravila v zadnjem letu, zadovoljen, saj da je njegova vlada »stabilizirala slovenski politični prostor in pomembno prispevala k ureditvi javnih financ«.

Nikoli mu ni bilo žal, da je stopil na takšno pot, je povedal v intervjuju za Odmeve in dodal, da je to imelo velik smisel, saj stranka zdaj uresničuje svoj program. Čeprav je pot naporna in je treba trdo delati, ostaja optimist, in to kljub nekaterim kadrovskim menjavam, ki jih je moral opraviti.

Zahtevne reforme niso priljubljene med ljudmi

Javnomnenjska podpora vladi je padla, Cerar pa pravi, da to ni nič nenavadnega. Vsaka nova vlada mora začeti projekte, je povedal. »Še posebej naša je pa res v težkem položaju, ker moramo narediti zelo zahtevne reforme ali pa jih nadaljevati,« je poudaril, saj da je treba narediti stvari, ki niso priljubljene, ljudje pa novostim po navadi ne zaupajo. A na dolgi rok bomo videli, da je ta pot prava, je prepričan premier.

Nanj pa letijo tudi očitki o prepotrebnih reformah. Kot pravi, so na področju javne uprave naredili že veliko korakov, seveda pa reforma ni enkratni ukrep, temveč »sklop soslednih korakov«. Po njegovih besedah so tudi na področju zdravstva prvi koraki že narejeni, bi pa morali to reformo opraviti že pred leti. »Tako težko stanje smo dobili, da zdaj naša ministrica z nadčloveškimi napori dela prve korake,« je izpostavil. Velik del reforme se bo uveljavil naslednje leto, se pa ministrica ubada z zelo težkim položajem, saj je na področju zdravstva marsikaj narobe, priznava Cerar.

Vlada »sprošča družbeno energijo«

Spopada pa se tudi z visoko brezposelnostjo, ki se je v zadnjem času sicer zmanjšala. Cerar pravi, da spodbujajo zaposlovanje in gospodarski razvoj, previdni pa so tudi na davčnem področju, sprejemajo socialne ukrepe in »sproščajo družbeno energijo« za mogoč nadaljnji razvoj.

Deli s prijatelji