PO NOVEM

Cerar krči kabinete

Objavljeno 20. september 2014 09.07 | Posodobljeno 20. september 2014 09.16 | Piše: STA, Ma. F.

»Podpora vladi je bila več kot zadostna. V preteklosti so vlade prejele bolj mejno podporo,« je četrtkovo potrditev vlade v DZ komentiral Cerar.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Postopek sestavljanja in potrjevanja vlade ni bil enostaven, a smo ga dobro izpeljali, je v Odmevih na Televiziji Slovenija dejal premier Miro Cerar in novo vlado ocenil kot dobro ter zmožno opraviti zadane naloge. Glede kadrovanja na ministrstvih pa je zagotovil, da ne bodo širili javne uprave.

»Podpora vladi je bila več kot zadostna. V preteklosti so vlade prejele bolj mejno podporo,« je četrtkovo potrditev vlade v DZ komentiral Cerar in dodal, da so takoj po potrditvi začeli delati, in sicer so sprejeli nujne kadrovske ukrepe.

»Nato smo obravnavali poročilo o nedavnih poplavah in plazovih, ki so prizadeli državo. Seznanili smo se tudi z osnovnim okvirom javnofinančnega stanja in si zadali nadaljnje naloge. To dokazuje, da smo na poti, ki smo si jo začrtali,« je zatrdil premier.

Že izvedli nekaj racionalizacije

Na očitke o novih ministrskih položajih, stroških za državne sekretarje in ministrstva nasploh pa je dejal, da izračuni iz preteklih let kažejo, da združevanja ministrstev niso prinesla prihrankov. »Naloge, ki jih je treba opraviti, je treba opraviti,« je zagotovil Cerar. Po njegovem trditvah je stroka med drugim zatrdila, da morata biti okolje in prostor obravnavana v okviru samostojnega ministrstva.

Tudi glede javne uprave in notranjih zadev je po Cerarjevem mnenju jasno, da »en minister ne more uspešno hkrati voditi« tako zahtevnih resorjev.

Ob napovedih finančnega ministra Dušana Mramorja o potrebi po večjem številu državnih sekretarjev na njegovem ministrstvu je Cerar zagotovil, da ne bodo širili javne uprave. »A finančno ministrstvo je izjema. Smo v tako težkem javnofinančnem stanju in potrebujemo praktično nadčloveško ekipo, da bo premagala izzive, ki so pred nami,« je dejal Cerar. Zato se je osebno zavzel, da bi imel Mramor lahko do štiri državne sekretarje. Ob tem je dodal, da na drugih ministrstvih teh širitev praviloma ne bo.

»Smo pa že izvedli nekaj racionalizacije. Določili smo, da bomo zmanjšali število tistih oseb, ki jih lahko ministri pripeljejo s seboj kot osebe, ki jim zaupajo,« je izpostavil Cerar.

Glede privatizacije pa je dejal, da bodo nadaljevali že začete procese prodaje. »Zadeva je šla že tako daleč, da bi prekinitev procesa zagotovo povzročila hude pravne težave, morda tudi odškodninske tožbe, Slovenija pa bi kot država izgubila del kredibilnosti,« je opozoril predsednik vlade in dodal, da bodo nadzorovano privatizirali tudi druga podjetja, a da bo strateška infrastruktura ostala v državni lasti.

Deli s prijatelji