IZBIRA KANDIDATA

Cerar Junckerju pušča proste roke pri izbiri komisarja

Objavljeno 29. avgust 2014 22.36 | Posodobljeno 29. avgust 2014 22.36 | Piše: STA, Ma. F.

Na seznamu je ob Erjavcu in Fajonovi še odhajajoča premierka Alenka Bratušek, ki bo poslej v opoziciji.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Mandatar Miro Cerar se je danes po telefonu vnovič pogovarjal s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in ponovil svoje preference glede komisarja iz Slovenije. A je dal hkrati Junckerju možnost proste izbire kandidata, »saj je dobil zagotovila, da bo komisar iz Slovenije vodil pomemben resor«.

Kot so sporočili iz stranke SMC, sta predsednik prihodnje slovenske vlade in prihodnji predsednik Evropske komisije tudi v tem pogovoru največ pozornosti namenila izbiri bodočega člana Evropske komisije iz Slovenije. »Rešitev je treba iskati v duhu evropskega sodelovanja in interesu Slovenije,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Cerar se je z Junckerjem pogovarjal že v četrtek in ga obvestil, da s seznama kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije, ki ga je poslala Ljubljana, daje prednost kandidatoma koalicijskih strank – predsedniku Desusa Karlu Erjavcu in podpredsednici SD Tanji Fajon.

Zapleti v kadrovski porazdelitvi ministrskih mest

A kot so v SMC dodali v današnjem sporočilu, daje Cerar Junckerju »možnost proste izbire kandidata s seznama, saj je ob tem dobil zagotovila, da bo evropski komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v komisiji«.

Na seznamu je ob Erjavcu in Fajonovi še odhajajoča premierka Alenka Bratušek, ki bo poslej v opoziciji. Ob koncu julija, ko se je seznam še oblikoval, pa so iz Bruslja prišli namigi, da bi bi Juncker želel kot komisarsko kandidatko Bratuškovo, ker je ženska in kot premierka izkušena političarka. Kot je tedaj nakazal zanesljiv in verodostojen tuji diplomatski vir v Bruslju, bi Bratuškova v novi komisiji dobila podpredsedniški položaj.

Po drugi strani pa se zaradi komisarskega položaja očitno zapleta tudi v kadrovski porazdelitvi ministrskih mest v bodoči vladi Mira Cerarja. Kot je danes v Milanu za TV Slovenija dejal Erjavec, bi v primeru, če bi Juncker za komisarko izbral Fajonovo, v Desusu zahtevali novi razrez ministrstev.


 

Deli s prijatelji