PRVI ODZIV

Cerar: To je zgodovinski trenutek za Slovenijo

Objavljeno 29. junij 2017 19.32 | Posodobljeno 29. junij 2017 19.32 | Piše: P. Pa.

Slovenski politični vrh se je nekaj po 17. uri oglasil. Cerar pravi, da je primer obsežen in kompleksen.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – »Prišel je zgodovinski trenutek za Slovenijo. Sodbo je treba spoštovati in jo v celoti sprejeti,« je na novinarski konferenci dejal slovenski predsednik vlade Miro Cerar, za katerim je ob podajanju prvega odziva glede arbitražne odločitve stala ministrska zasedba.

Medtem ko je Cerar v svojih odzivih previden, je hrvaški premier Andrej Plenković jasen in odločen. Hrvaška vlada namreč vztraja pri svojem in pravi, da sodbe ne priznavajo. Slovenijo celo poziva, naj ne vleče enostranskih potez, in dodaja, da bo Hrvaška ščitila svoje interese

Cerar bo gradivo še preučil!

Cerar je dejal, da je razsodba arbitražnega sodišča dokončna in dodal, da niso bila upoštevana vsa slovenska stališča niti niso bila uresničena vsa pričakovanja. Premier je napovedal, da se bo zavzel za enotno uveljavitev sodbe. Poudaril je, da je vzpostavitev meje med državama dolga leta obremenjevalo tako slovensko kot tudi hrvaško stran. »Odločitev smo težko pričakovali. V preteklosti smo skušali večkrat rešiti težave, žal neuspešno. Zato smo se skupaj odločili za arbitražo.« Cerar je dejal tudi, da smo s sodbo dobili ¾ Piranskega zaliva in posebno območje, kjer lahko prosto plujemo. Pravi, da to pomeni, da imamo stik do odprtega morja. Dotaknil se je tudi hrvaškega argumenta, s katerim so pred 23 meseci južni sosedi skušali izstopiti iz arbitraže, rekoč, da je arbitražno sodišče v posebni razsodbi ugotovilo, da sporazum med državama še vedno velja.

Cerar je še povedal, da je razsodba obsežna in kompleksa, zato jr tudi ne želi preveč komentirati.  Napovedal je, da bodo gradivo, v katerem je sodišče določilo mejo na spornih področjih, v prihodnjih dneh podrobno proučili. 

Odzval se je tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je novinarjem dejal, da ni povsem zadovoljen z razsodbo. »Obžalujem vse, kar smo izgubili.«
 

Deli s prijatelji