PRODAJA TELEKOMA

Cerar je presenečen nad SDH

Objavljeno 05. junij 2015 12.04 | Posodobljeno 05. junij 2015 12.08 | Piše: STA, A. L., Mo. S.

»Tudi volivci bodo ocenjevali, ali delujemo v skladu s tem, kar smo obljubljali pred volitvami,« pa je pojasnil Dejan Židan.

Telekom Slovenije

LJUBLJANA – Minister za finance Dušan Mramor še ne želi podrobneje komentirati postopkov prodaje Telekoma Slovenije, ki bodo sledili četrtkovi odločitvi SDH, naj o prodaji dokončno presodi vlada kot skupščina. Je pa dejal, da »to ni ravno v skladu s tistim, kar je bila logika ustanovitve SDH«. Strokovna odločitev se zdaj prelaga na politično, pravi.

Mramor je na mednarodni konferenci o gospodarskih izzivih Slovenije danes v Ljubljani spomnil, da je nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) dokončno odločitev o prodaji največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja na vlado preložil zaradi dveh vidikov prodaje - delitve tveganj v zvezi s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki, ki tečejo zoper Telekom, in vprašanja, ali je britanski investicijski sklad Cinven strateški lastnik. »Kar naj bi bila strokovna odločitev, se zdaj prelaga na politično, ampak smo tam, kjer smo,« je sklenil.

Za Židana je odločitev razumna

Odločitev nadzornega sveta SDH, da o prodaji Telekoma Slovenije skladu Cinven dokončno presodi vlada kot skupščina, se zdi prvaku SD Dejanu Židanu razumna. Člani vlade bodo odločitev lahko sprejeli na transparenten način in zanjo sprejeli tudi odgovornost, je poudaril Židan, ki odločanje pričakuje na naslednji redni seji vlade.

Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) sicer menita, da je v danih okoliščinah prodaja večinskega deleža v Telekomu Slovenije primerna in ekonomsko utemeljena. Vendar pa nadzorni svet v četrtek po maratonski seji ni dal soglasja k prodaji družbe. Zato je soglasno predlagal upravi, da skliče skupščino in ji predloži v soglasje predlog za prodajo Telekoma.

Odločitev po Židanovem mnenju omogoča, da lastnik ponovno pretehta argumente za prodajo, povezane s ceno in tudi glede (ne)strateškega značaja kupca. Na tej podlagi lahko vlada odločitev sprejme na transparenten način, tako da ne bo skrivanja za institucijami, ampak bodo odločali posamezni člani ministrskega zbora. »Tudi volivci bodo ocenjevali, ali delujemo v skladu s tem, kar smo obljubljali pred volitvami,« je pojasnil Židan, ki se je za odločanje o Telekomu na vladi vseskozi zavzemal.


Cerar je presenečen

Premier Miro Cerar je danes izrazil presenečenje nad odločitvijo nadzornega sveta SDH. »Takoj ko danes dobim vsa gradiva, bom po kratkem posvetu s pristojnimi ministri ocenil, kateri bodo naslednji koraki. Ti bodo verjetno izvedeni hitro, kajti zadeva je vroča in mislim, da je prav, da se tudi vlada odzove tako, kot se mora v okviru svojih pristojnosti,« je dejal Cerar po današnjem srečanju s podpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom, ki je pristojen za evro in socialni dialog.

Cerar se je odzval tudi na začasno odredbo ljubljanskega sodišča Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), da Savi vrne vse zasežene delnice njene turistične družbe Sava Turizem. »Prav je, da institucije pravne države to vzamejo v roke in ocenijo, ali ni morda prišlo do kakšne nepravilnosti, in prav je, da se v tem prehodnem času s takšno začasno odredbo prepreči, da ne bi morda prišlo do kakšne škode,« je dejal.

»Vlada bo počakala, da neodvisno sodstvo po postopkih, ki so predvideni, sprejme ustrezne odločitve. Želimo pa si, da bi do njih prišlo čim prej, da bi vedeli, pri čem smo in bi sistemi lahko normalno delovali,« je še dodal premier Cerar.
 

Dolžnost politike je, da se odloča

Odločitev nadzornega sveta SDH je po Židanovem mnenju tudi v skladu s korporativnim načinom upravljanja premoženja. Gre za tako pomembno naložbo, da njeni upravljavci za končno mnenje vprašajo lastnika, kar po njegovih besedah ni neobičajna odločitev. »Čeprav se zavedam, da se marsikdo v Sloveniji rad skriva za hrbti različnih institucij, tako da se mu javno ni treba odločati, je dolžnost politike, da se odloča,« je bil jasen prvak SD.

V največji vladni stranki, SMC, pa tudi v Desusu, so namreč pričakovali, da bo odločil SDH, nadaljnja ravnanja pa prepustili zakonskim mejam. Zdaj je vprašanje, kako bo predlog, da se Telekom Slovenije vendarle proda skladu Cinven, šel skozi vladno sito. Pomemben je zlasti strateški značaj edinega kupca. V SD namreč trdijo, da Cinven kot sklad ni strateški partner, kar pa da je določeno v obrazložitvi vlade ob sklepu DZ za prodajo Telekoma Slovenije.

Vendar pa kljub različnim mnenjem za zdaj ne kaže na usodne koalicijske pretrese. Židan namreč zatrjuje, da v SD ne bodo izsiljevali partneric in s podporo ali nepodporo vlade prodaji Telekoma pogojevali nadaljnjega sodelovanja v koaliciji. Povedali bodo le svoje mnenje in poskušali partnerje prepričati, je pojasnil predsednik najmanjše koalicijske stranke.

Čim prej sklic skupščine

Židan pričakuje, da bo vlada kot skupščina odločala v prisotnosti vseh njenih članov, in to v razumnem roku. To je po njegovem mnenju na prihodnji redni seji v petek. »V državi ni izrednih razmer,« je odvrnil na vprašanje glede morebitnega odločanja na izredni seji vlade.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je po četrtkovi seji nadzornega sveta napovedal, da bo uprava SDH na podlagi zakona o gospodarskih družbah v čim krajšem času sklicala skupščino družbe. Dodal je, da sklic skupščine pričakujejo v šestih dneh.

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za okrog tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, je sicer v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija. Zaradi omejitev na strani svojih virov financiranja se namreč po tem datumu ne more zavezati k izpolnitvi ponudbe.

Deli s prijatelji