JAVNO PISMO

Cerar in Janša v koalicijo? »Pogubno za Cerarjevo stranko«

Objavljeno 16. september 2015 11.43 | Posodobljeno 16. september 2015 11.43 | Piše: A. L.

Podpisnike pisma so v Alternativni akademiji označili za Janševe pretekle in sedanje pristaše, dva bivša ministra, evroposlanka SDS in člani Odbora 2014 ...

Miro Cerar in Janez Janša.

LJUBLJANA – Mark Boris Andrijanič, Matej Avbelj, Anže Burger, Romana Jordan, Luka Lisjak Gabrijelčič, Aleš Maver, Marko Pavlišič, Jerneja Penca, Matej Petrišič, Dimitrij Rupel, Jaka Šoba, Tomaž Štih, Žiga Turk, Blaž Vodopivec, Egon Zakrajšek. To je 15 podpisnikov pisma, ki je bilo poslano predsedniku vlade Miru Cerarju in predsedniku največje opozicijske stranke SDS Janezu Janši.

»Pred vama in pred vajinima strankama je zgodovinska odgovornost, ki so jima jo naložili volivke in volivci. /.../ Od tega, ali sta vajini stranki sposobni preseči včasih upravičene zamere in sta pripravljeni po avstrijskem ali nemškem zgledu stopiti skupaj in oblikovati kvalitetno, ne nujno izključno strankarsko ekipo, je odvisno, ali bo Slovenija šla v smer, ki smo si jo izbrali ob osamosvojitvi, ali pa se bomo še bolj pogrezali in dokončno utopili v provincialni majhnosti in ekonomsko nevzdržni samozadostnosti na obrobju razvite Evrope. /.../ O preseganju delitev in sodelovanju sta oba velikokrat govorila. Zdaj imata možnost preiti od besed k dejanjem. Imata izbiro in imata odgovornost,« je zapisano v pismu, ki so ga objavili na spletni strani Reporterja.

Pogubno za Cerarjevo stranko?

Kmalu pa smo prejeli odziv Alternativne akademije, pod katerega je podpisan Darko Štrajn (spomnite se ga lahko iz stranke LDS). Ta je skupino vidnih posameznikov, kot so o njih zapisali v medijih, označil takole: »Ker pa so v vrstah podpisnikov praktično sami Janševi pretekli in sedanji pristaši, celo njegovi permanentni zagovorniki, dva bivša ministra, evroposlanka SDS in člani Odbora 2014, skratka ljudje iz enega političnega pola, se nam zdi verjetneje, da za navidez dobronamerno gesto stoji premišljenost. Težko sprejmemo, da se nekateri med njimi ne bi zavedali, da se ponujena koalicija ne more oblikovati in bi bila pogubna še posebej in najmanj za eno stranko – Cerarjevo. Ne pravimo, da je motiv za njen nastanek predvsem pretkana politična kalkulacija, na kar bi pomislili, ko vidimo ideološko in politično popolnoma homogen seznam podpisnikov, med katerimi je morda res kakšen, ki se je v zadnjem času od prvaka SDS nekoliko oddaljil. Bi pa mnogim s težavo pripisali nevednost, da bi realizirana ideja izključno koristila Janši.«

V Alternativni akademiji zato ocenjujejo, da pobuda ni verodostojna že zaradi narave podpisnikov, tudi ne zaradi vsebine, v političnem oziru pa ima status »nedostojne ponudbe«.

Deli s prijatelji