PRIVATIZACIJA

Cerar bo seznam podjetij za prodajo še razširil

Objavljeno 02. oktober 2014 00.12 | Posodobljeno 02. oktober 2014 00.12 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da se privatizacija mora nadaljevati.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je na Reutersovem investicijskem vrhu za vzhodno Evropo v Ljubljani zatrdil, da bo vlada v prihodnjih dneh nadaljevala prodajo Telekoma Slovenije. Po njegovih besedah je vlada namreč opustila idejo o razdelitvi Telekoma Slovenije na infrastrukturni in storitveni del, pri čemer bi prodali le storitveni del.

Na srečanju, ki ga v Ljubljani organizira Reuters, je Cerar v prvem pogovoru za tujo medijsko hišo poudaril, da bo Slovenija nadaljevala prodajo podjetij, ki so na prednostnem seznamu za privatizacijo, ki ga je na predlog vlade Alenke Bratušek lani sprejel DZ.

Pripravili bodo dodaten seznam podjetij za prodajo

»Privatizacija 15 podjetij na seznamu, tudi Telekoma, se mora nadaljevati, dokler ne bo končana,« je poudaril. Po njegovem mnenju si namreč Slovenija ne more privoščiti, da bi pri vlagateljih izgubila ugled.

Dejal je, da bo vlada v prihodnjih mesecih pripravila dodaten seznam podjetij za prodajo. »Z nadaljevanjem privatizacije bomo spodbudili gospodarstvo in konsolidirali javne finance, zato je še toliko pomembnejše, da imamo jasne kriterije, kaj bomo prodali, zakaj in komu,« je dejal.

Svarilo: Slovenija še ni zunaj nevarnosti

Čeprav ne bo preprosto, si bo vlada, kot je dejal, prizadevala tudi za znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda v prihodnjem letu, medtem ko naj bi letos ta znašal 4,5 odstotka. »To ostaja vladni cilj, vendar bo zelo zahtevno ... V naslednjih tednih bomo lahko ocenili, kako realističen je ta cilj,« je še dejal o znižanju primanjkljaja pod tri odstotke. Med drugim se je danes zavzel za učinkovitejšo davčno politiko, zmanjšanje birokracije in sive ekonomije ter privabljanje tujih investicij.

Ob tem je priznal, da Slovenija še ni »zunaj nevarnosti«, saj se lahko, če vlada, poslanci, banke in druge institucije ne bodo opravile svojega dela, znova znajde v podobnem položaju kot lani. Nova vladna koalicija je po njegove mnenju sicer v državo že prinesla politično stabilnost, kar bi lahko pomagalo h gospodarskemu okrevanju.

 

Deli s prijatelji