PRORAČUN ZA 2016

Cerar bi rad potrpežljivost, Erjavec napoveduje vročo jesen

Objavljeno 15. julij 2015 00.04 | Posodobljeno 15. julij 2015 00.03 | Piše: STA, Mo. S.

V četrtek bo imela vlada načelno razpravo o proračunu oziroma seznanitev.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar računa na to, da se bo ministrska ekipa potrpežljivo in intenzivno usklajevala pri pripravi proračuna za prihodnje leto. Težko bo na vseh področjih, meni Cerar, prvi razrez pa bo vlada obravnavala v četrtek.

Na vprašanje, na katerih področjih bo najtežje oblikovati proračun za prihodnje leto, je premier v današnji izjavi novinarjem ob robu seje državnega zbora odgovoril z oceno, da na vseh. Velika mera potrpežljivosti bo po njegovem mnenju potrebna za pripravo optimalnega proračuna, ki bo zagotovil, da bo država lahko normalno delovala in preživela fiskalno zelo zahtevno leto. Domnevajo namreč, da bo proračunsko leto 2017 lažje.

Cerar sicer še ni napovedal, katerim ministrstvom se obeta zmanjšanje proračunskih sredstev in katerim morda več denarja. Po njegovih besedah upoštevajo načelo sorazmernosti, torej ne bodo močno rezali na enem in bistveno manj na drugem področju. Zagotovo pa morajo, kot je poudaril, glede na potrebe družbe upoštevati nekatere prioritete. »Tam, kjer so potrebe v družbenih sferah akutne, zelo pomembne ter zahtevne, bomo morali nameniti več denarja,« je spomnil.

Po Cerarjevem mnenju so na vseh ministrstvih tudi akutna področja in manjka denarja. Naštel je, denimo, protipoplavno zaščito, opremo policije ali vojske, različne podporne mehanizme na ministrstvih, zdravstveno reformo, socialno politiko, kmetijstvo in gozdarstvo. Povsod se bodo po njegovih ocenah pojavljale težave, kako zagotoviti dovolj sredstev za nemoteno in razvojno delovanje.

Erjavec napovedal vročo jesen

V četrtek bo imela vlada po predsednikovih besedah le načelno razpravo o proračunu oziroma seznanitev. Zatem imajo ministri in njihovi sodelavci nalogo, da v svojih proračunskih okvirih ocenijo prvi razrez, ugotovijo, koliko se mu lahko prilagodijo, ter kje so minusi in plusi, je pojasnil predsednik vlade. Izpostavil je še, da morajo v razpravi o proračunu prisluhniti drug drugemu in imeti pred očmi potrebe državljanov.

Minister za finance Dušan Mramor medtem danes prvega osnutka oziroma razreza proračuna še ni želel razkriti. Prvak Desusa Karl Erjavec pa je nedavno napovedal vročo politično jesen in hud spopad v koaliciji pri zapiranju proračuna za prihodnje leto.

Deli s prijatelji