SPREMEMBE?

Cerar bi »brcnil« Židana, Novakova ni za

Objavljeno 24. junij 2015 14.37 | Posodobljeno 24. junij 2015 14.37 | Piše: T. L.

NSi je SMC dala košarico ob neuradnem vabilu v vlado. V SMC imajo menda dovolj Židanovega SD. Kaplja čez rob naj bi bila (ne)prodaja Telekoma Slovenije.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Cerarjeva stranka SMC naj bi si neuradno prizadevala za menjavo: Židanovo SD bi radi zamenjali za NSi pod vodstvom Ljudmile Novak, poročajo spletne Finance. Kot pišejo, več virov trdi, da so pred približno tednom dni predstavniki vladajoče SMC Mira Cerarja člane NSi 'potipali', ali bi šli v vlado namesto stranke SD. V SMC namreč niso navdušeni nad početjem koalicijske partnerice SD, ki ruši projekte in povzroča zgago. Kaplja čez rob naj bi bilo obnašanje SD v času postopka za prodajo Telekoma.

NSi Ljudmile Novak je, tako viri iz stranke, neformalno vabilo takoj zavrnila. Kot je za časnik dejal vir iz NSi, zaradi nasprotja v odnosu do gospodarstva in zdravstva. Vir iz SMC je potrdil, da je težava predvsem v videnju prihodnosti slovenskega zdravstva, ki bi ga NSi kar privatizirala.

Novakova dala košarico Cerarju

Kaj pa pravijo v vpletenih strankah 'uradno'? »Predstavniki SMC se pogovarjajo in srečujejo s predstavniki vseh parlamentarnih strank, tudi z opozicijskimi za sodelovanje pri posameznih projektih. Široko projektno sodelovanje pri nekaterih temah je legitimno in predstavlja način delovanja, kot ga je napovedala Stranka modernega centra. To pomeni, da SMC ne bo stala za ideološkimi zidovi in pristajala na neproduktivne delitve iz preteklosti. Vladna koalicija deluje v sprejetem okviru in si prizadeva za uresničevanje koalicijske pogodbe.«

O neuradnem vabilu v koalicijo, o katerem so s Financami govorili viri, pa niti besede ... 

Novakova pravi, da uradnega vabila niso dobili, da v koalicijo s SMC pa ne bi šli. Židanovi niso še nič odgovorili. 

Kdo bi (lahko) s kom

SMC ima sicer v državnem zboru 36 mandatov, Desus deset, SD šest. Če bi se Cerar odrekel Židanovim, bi ostal prepuščen Erjavcu, ki je doslej že v vseh koalicijah (in tudi v Cerarjevi) izsiljeval. Sicer pa ima NSi pet mandatov, ZaAB pa štiri. Menda navdušenja za združevanje z ZaAB v SMC ni, saj da je stranka muhasta in nič kaj boljša rešitev od Židanovih. 

Po drugi strani pa naj bi bile razlike med SMC in Združeno levico (šest poslancev) in SDS (21 poslancev) prevelike, da bi prišlo do združevanja. Viri so za Finance še povedali, da morebitne rekonstrukcije vlade med poletjem ni pričakovati. Da pa se bo nekaj moralo zgodili, češ da zaradi SD vse stoji (proračun, pogajanja s sindikati javnega sektorja in podobno).

Deli s prijatelji