NA KOŽO

Cenzura ali kdo je tu nor?

Objavljeno 27. februar 2015 23.20 | Posodobljeno 27. februar 2015 23.21 | Piše: Robert Schmitzer

Google nima nič proti igricam, v katerih mladež v virtualnem svetu pobija ljudi.

Robert Schmitzer.

Američane imam rad. V deželi »pogumnih in svobodnih«, kot si sami radi pravijo, je mnogo stvari urejenih bolje kot pri nas. Nečesa pa mi pri njih še ni uspelo razvozlati: njihovih dvojnih meril pri vprašanju vrednot in morale.

Bodimo konkretni. Ne boste verjeli, ampak pred dnevi nas je v Novicah pričakalo sporočilo velikega vseprisotnega Googla: udarili so nas s cenzuro! Naša sestrska digitalna revija Mična je namreč objavila fotografijo iz filma 50 odtenkov sive. Nič posebno pohujšljivega ni bilo: samo obraz in goli vrat glavne igralke v ekstazi. Toda Google je zaradi domnevne pornografije (brez heca!), kar je v nasprotju z njihovimi pravili objavljanja, cenzuriral kar izdajo celotne revije Mična na njihovih napravah. Preprosto jo je izbrisal iz svoje trgovine, od koder ste si jo lahko brezplačno namestili na mobilca ali tablico.

Po Googlovo je šlo pri fotografiji za nedopusten razvrat; njen ogled bo spridil mladino in ji ukradel vrednote. Dobro, Google pač ne dovoljuje fotografij golih vratov žensk v ekstazi, bi kdo porekel. Vendar mi, prosim, razložite, zakaj za vraga Googlovo čistunstvo ne pride v poštev pri vsebinah in igricah, ki zares kvarijo našo mladino? Google namreč nima prav nič proti igricam, v katerih naša mladež v virtualnem svetu pobija ljudi, da čreva letijo naokoli, muči živali ali izvaja roparske pohode po virtualnih mestih. Tovrstne ponudbe je v Googlovi trgovini, prav tisti, iz katere so nam zaradi prevelike žgečkljivosti izbrisali revijo Mična, več kot dovolj.

Je morda seksualno življenje Googlovih inženirjev tako »burno«, da ne prenesejo niti pogleda na goli vrat ženske v ekstazi? Lahko se samo kislo nasmehnemo in jim sporočimo: vsaj za en večer odložite tipkovnice in začnite živeti! (Še prevedli bomo za vas, ker pač ne znate slovensko: Get a life!)

Deli s prijatelji