KONKURENCA

Ceno plina znižala tudi Energetika Celje

Objavljeno 01. oktober 2012 16.14 | Posodobljeno 01. oktober 2012 16.14 | Piše: P. J., STA

Z današnjim dnem so cene zemeljskega plina znižali za 15 odstotkov.

Fotografija je simbolična

CELJE – Energetika Celje je z današnjim dnem znižala cene zemeljskega plina za 15 odstotkov in se tako v veliki meri prilagodila novim razmeram na trgu. Direktor družbe Aleksander Mirt je na današnji novinarski konferenci ocenil, da bodo v nadaljnjih pogajanjih s svojim dobaviteljem v začetku prihodnjega leta nadoknadili to razliko.

Novi ponudnik sprožil dogajanje na trgu

Vodstvo celjske Energetike meni, da so v vsakem primeru dogajanja na trgu zemeljskega plina za potrošnike pozitivna, saj prinašajo prihranke ne glede na dobavitelja. Ob tem so poudarili, da govorijo le o ceni blaga brez omrežnine, meritev in pripadajočih davščin.

V času politično-gospodarske krize v letu 2009, ko je bila dobava zemeljskega plina v EU in tudi v sosednjih državah močno motena, je Energetika Celje s pomočjo svojega dobavitelja in uvoznika zagotavljala vsem svojim odjemalcem nemoteno dobavo v zadostni količini in kapaciteti. Zagotovilo za zanesljivost so dolgoročne pogodbe, sklenjene na vsej poti zemeljskega plina od proizvajalca do odjemalca, navajajo v Energetiki Celje.

Energetika Celje že od odprtja trga z zemeljskim plinom spremlja dogajanja na tem področju, pri čemer se večje spremembe tudi na evropskem trgu dogajajo predvsem zadnje leto. Vstop novega ponudnika na trg zemeljskega plina pa je dejavnosti precej pospešil tudi v smislu intenziviranja pogovorov z dobaviteljem in uvoznikom v Slovenijo za izboljšanje nabavne cene zemeljskega plina.

Dejstvo je, da se razmere na trgu zemeljskega plina tako kot tudi na mnogih drugih področjih spreminjajo in da obstaja na trgu presežek ponudbe nad povpraševanjem, ki pozitivno vpliva na cene, ocenjujejo v Energetiki Celje. Pojasnili so tudi, da v primeru spremenjenih razmer zanesljivost dobave in cenovno stabilnost jamčijo le dolgoročne pogodbe ali vsaj kombinacija enih in drugih.

Energetika Celje se je kot dobavitelj zemeljskega plina ves čas trudila, da je glede na svoje poslanstvo vzdrževala raven cen, ki so bile med najnižjimi cenami zemeljskega plina v Sloveniji, v družbi pa so prepričani, da bo tako tudi v bodoče.

Gen-I še dodatno napovedala znižanje

Družba Gen-I je danes napovedala, da bo še dodatno znižala cene pline za vse svoje stranke (tako za zdajšnje kot za nove) za 10 odstotkov do konca leta. Iz družbe so sporočili, da so po objavi vstopa na trg zemeljskega plina za gospodinjstvo 13. septembra v samo dveh tednih prejeli več kot 10.000 izpolnjenih povpraševanj za zamenjavo dobavitelja. Glede na podatke o letni porabi teh odjemalcev je družba Gen-I s tem dosegla 10-odstotni tržni delež oskrbe gospodinjstev v Sloveniji z zemeljskim plinom.

V Gen-I navajajo, da do konca junija naslednje leto njihove cene zemeljskega plina ne bodo presegle 0,3999 evra na kubični meter, po tem datumu pa naj bi cene zelo verjetno ostale enake ali celo še nižje.

Dodali so še, da plin, ki ga prodajajo v Sloveniji, ne prečka nezanesljivih ukrajinskih ozemelj, zato oskrba njihovih odjemalcev ne bo ogrožena niti v primeru novih sporov med Rusijo in Ukrajino.

Deli s prijatelji