JEMANJE PODKUPNINE

Cenilec slabe banke delal na lastno pest?

Objavljeno 14. februar 2015 21.50 | Posodobljeno 14. februar 2015 22.09 | Piše: Mojca Marot

Celjski kriminalisti so pridržali moškega iz Ljubljane, ki ga sumijo jemanja podkupnine.

Da so se znašli v preiskavi, so včeraj potrdili na Družbi za upravljanje terjatev bank. Foto: Jure Eržen/Delo

CELJE – Celjski kriminalisti so v predkazenskem postopku, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril pridržali eno osebo, doma z območja Ljubljane. »Osumljeni je v postopku cenitve nepremičnine na območju Maribora zahteval 40.000 evrov kot darilo oziroma podkupnino v zameno za to, da bi kot cenilec nepremičnino v postopku ocenil bolj ugodno in s tem zanemaril interese gospodarske družbe, pri kateri je zaposlen. Osumljenec je četrtino zahtevanega zneska, in sicer 10.000 evrov, tudi že prejel,« je pojasnil Igor Kekec, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Celje. Celjski kriminalisti so zato včeraj na območju Ljubljane, Celja in Maribora izvedli več aktivnosti, na območju Ljubljane tudi dve hišni preiskavi. V nadaljevanju bodo pregledali obsežno poslovno dokumentacijo, računalniško opremo in druge predmete, ki so jih med hišnimi preiskavami zasegli oziroma zbrali v predkazenskem postopku.

Deloval povsem na lastno pest

Da so se znašli v preiskavi, so včeraj potrdili tudi na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki, saj naj bi bil pridržani moški zaposlen pri njih. Policijska uprava Celje je DUTB obvestila, da obstaja utemeljeni sum, da je eden od njihovih zaposlenih domnevno prejel plačilo od tretje osebe v zameno za informacije o enem od primerov, s katerimi se je ukvarjal oziroma ga je upravljal DUTB. Neuradno naj bi cenilca, ki naj bi bil v DUTB zaposlen le nekaj mesecev, prijavil kar podjetnik, čigar nepremičnina bi morala biti ocenjena. Cenilec naj bi mu predlagal, da nepremičnino lahko oceni na točno želeno vrednost, a da bo treba za to nekaj plačati. S tem pa bi bil lahko oškodovan tudi DUTB, pri katerem je osumljeni zaposlen. Kriminalisti so cenilca ujeli v zanko s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so jih izvajali že vse od decembra lani, med drugim so mu prisluškovali.

Na policiji pa so zatrdili, da je cenilec deloval povsem na lastno pest, brez vednosti nadrejenih. Kot so še povedali na DUTB, bodo zaradi tega primera sprožili tudi notranjo preiskavo, ki se bo dotikala vseh odgovornih in služb, okrepili pa bodo tudi vse že obstoječe protokole, da bi zagotovili čim večjo preglednost vseh drugih postopkov. »Osumljenega sodelavca bomo do nadaljnjega umaknili z opravljanja njegovih zadolžitev, prevzeli jih bodo drugi sodelavci. Sicer pa do morebitnih nezakonitih ravnanj svojih zaposlenih nimamo in tudi ne bomo imeli nobene tolerance,« so še pojasnili v DUTB, ki ga vodi Torbjörn Månsson. Če bodo osumljenemu dokazali, da je nezakonito zahteval in tudi sprejel podkupnino, mu grozi do pet let zapora.

Deli s prijatelji