NA LJUBLJANSKIH TRŽNICAH

Cene solate padajo!

Objavljeno 02. julij 2013 12.08 | Posodobljeno 02. julij 2013 12.09 | Piše: Ajda Janovsky

Junij je mesec, ko svežih domačih solat na tržnicah ne manjka, temu primerno nižje pa so tudi cene.

Na tržnicah ne manjka ne domačih ne uvoženih solat (foto: Dejan Javornik).

Cene solate so iz tedna v teden nižje, zato je zdaj še kako primeren čas, da si privoščite skledo slastne zelene lepotice, brez katere ni pravega slovenskega kosila. In to – domače, saj je prav zdaj na slovenskih njivah te listnate zelenjave v izobilju. Zaradi slednjega, razumljivo, tudi vedno manj stane: endivija se je denimo v dobrem tednu pocenila za približno pol evra, prodajalci jo najpogosteje ponujajo za 3 evre na kilogram, z malo pogajalskih spretnosti pa lahko ceno znižate še za kakšnega pol evra – še posebno če kupite večje količine naenkrat. Tako boste precej prihranili pri prodajalcu solate v BTC, ki prodaja na stojnici nasproti drugega vhoda v pokrito tržnico in obljublja, da bo njegova zjutraj sveže nabrana solata v hladilniku zagotovo zdržala teden dni, čeprav ne vsebuje nobenih škodljivih umetnih snovi.

Niso vse iz Italije

»Odkar ste pisali, da imamo na tržnicah uvoženo solato, so kupci grozno sumničavi,« se je pritožil prodajalec na stojnici Kmetije Kristan na Tržnici Center. Z nekaj ponudniki iz Sneberij si negotovost kupcev še posebno jemlje k srcu, saj na njihovem koncu sami pridelujejo solato, in to celo integrirano, torej do narave prijazneje – da je res tako, z nenehnimi nadzori skrbi pristojni inšpektorat. Takšna vzgoja je še posebno pomembna, saj solatnice v listih kopičijo dušik, zato je v pretirano gojeni solati veliko nitratov, ki med hranjenjem v hladilniku postanejo škodljivi nitriti, poleg tega pa ima zelo gnojen pridelek manj vitaminov. Na tržnicah se od svežih domačih solat trenutno dobijo še ljubljanska ledenka in novo zelje, prva za približno 2,5 evra na kilogram, drugo po nekoliko nižji ceni.

Visoke cene radiča

Cene radiča se precej razlikujejo glede na vrsto, razpon pa je lahko precej velik: gibljejo se nekje med tremi in desetimi evri, največje razlike v cenah najdemo v središču mesta. Sicer pa je, tako kot preostale solate, tudi radiču v zadnjih sedmih dneh pošteno padla cena: namesto za astronomskih 8 ga dobite že za 6 evrov.

Tržnica Center

1 kg endivije 3 evre

1 kg ljubljanske ledenke 2,5 evra

1 kg radiča 6 evrov

1 kg novega zelja 2 evra

1 kg berivke 8 evrov

Tržnica BTC

1 kg endivije 3,5 evra

1 kg ljubljanske ledenke 2,5 evra

1 kg radiča 6 evrov

1 kg novega zelja 2,5 evra

Tržnica Bežigrad

1 kg endivije in ledenke 2,9 evra

1 kg radiča 6,99 evra

1 kg novega zelja 2 evra

Deli s prijatelji