NA KOŽO

Cena športa

Objavljeno 12. september 2017 00.35 | Posodobljeno 12. september 2017 00.46 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Nakup vstopnice pomeni, da cenimo šport in spoštujemo sebe kot navijača.

Rok Tamše.

»Kdo pa je določil to ceno?« je na predstavitvi nove hokejske Olimpije vprašal kolega, potem ko je prvi mož kluba iz Tivolija Tomaž Vnuk, ki po neslavnem propadu HDD Olimpije rešuje profesionalni hokej v glavnem mestu, razkril, da je sezonska vstopnica za dvoboje zmajev pod Rožnikom vredna 130 evrov, vstopnica za posamično tekmo pa 7,50 evra. »Določil sem jo sam,« je kot iz topa izstrelil nekdanji kapetan slovenske reprezentance in legenda zeleno-belih, čigar moštvo bo nastopalo v mednarodni alpski ligi, ki je sicer razred nižje od lige EBEL, ki so jo ljubitelji hokeja v Ljubljani spremljali v zadnjem desetletju.

»Zakaj pa?« je bilo novo pomenljivo vprašanje, Vnuk pa je odgovoril: »Da bomo imeli denar za plače igralcev.« Seveda mu je jasno, da klub ne bo takoj dobil obilo denarja od prodanih vstopnic, sredstva za plače igralcev in trenerjev bodo zaenkrat v glavnem prispevali sponzorji in Mestna občina Ljubljana, je pa povsem logično, da hočejo športni profesionalci prodajati svoje igre in rezultate. Denarja bo toliko, kolikor bo uspehov. Zaslužek od vstopnic je tudi znak, kako uspešno deluje klub, kakšna je športna kultura v mestu, ali je lojalnost svojemu klubu oziroma moštvu uveljavljena kot življenjska vrednota ali pa je morebiti zgolj instant navdih ob boljših rezultatih, sicer pa naj se zajebavajo sami s samo, ko jim ne gre.

Nakup vstopnice pomeni, da cenimo šport in spoštujemo sebe kot navijača.


Tranzicija slovenske družbe ob osamosvojitvi države je prinesla tudi zelo škodljive pojave, ko so šefi klubov zrušili športno-poslovno logiko in ponudili brezplačen ogled tekem profesionalcev. Odpadlo je celo dodobra uveljavljeno folklorno iskanje brezplačnih vstopnic prek prijateljskih in VIP-povezav kot usluga za uslugo po balkanskem sistemu.

Še več, nekateri klubi so novačili ljudi na tribune še z darili v obliki majic in okrepčila, saj jim je to omogočilo nesmotrno in celo škodljivo trošenje sponzorskega denarja. Ti časi so minili in počasi se tudi v športu vzpostavljajo razmere, kjer naj se izkaže, koliko je kateri klub dejansko vreden na tržišču in vpet v okolje na vseh ravneh, ne pa da je denimo zgolj začasna igračka v rokah premožnega posameznika ali skupine premetenih veseljakov, ki so ga v roke dobili za zdravljenje frustracij iz otroštva ali nemara celo kot pralnico denarja. Nakup vstopnice naj pomeni, da cenimo zdrav šport in spoštujemo sebe kot navijača.

 

 

Deli s prijatelji