ŠE JE NEVARNO

Cena deževja: zalite kleti, podrta drevesa, plazovi

Objavljeno 23. maj 2015 09.41 | Posodobljeno 23. maj 2015 09.42 | Piše: Mo. S.

Ponoči so našteli veliko klicev občanov, voda je zalivala kleti, veter podiral drevesa, zaradi razmočene zemlje so se sprožali plazovi.

LJUBLJANA – Obilne padavine so težave ponoči povzročale zlasti na vzhodu Slovenije, največ jih je bilo z vdiranjem vode v kleti, ponekod so se sprožili tudi zemeljski plazovi. Pestro je bilo že včeraj popoldne in zvečerimage, nadaljevalo pa se je ponoči, ko so je uprava za zaščito in reševanje naštela precej klicev občanov. 

Pomurje, Štajerska in Koroška

Iz severovzhodnega dela države poročajo o veliko poplavljenih kleteh: vodo so morali iz objektov črpati v naseljih Hrastje - Mota in Boračeva v občini Radenci, na Vrazovi ulici v Gornji Radgoni, Apačah, Selnici ob Muri, Radoslavcih in Cezanjevcih v občini Ljutomer, Dupleku, Prepolju, Žabjaku, Šentjurju in drugje.

Na tem območju je pihal tudi izredno močan veter, ki je čez ceste podrl več dreves. Gasilci so tako morali posredovati v bližini naselja Vaneča, v Podvelki, Šoštanju, Slovenskih Konjicah in Žalcu, medtem pa je voda ponekod na cesto nanesla tudi veliko blata in mulja. 

V občini Duplek se je na cesto udrl zemeljski plaz in podrl tri drevesa, plaz pa se je sprožil tudi v naselju Zgornje Gruškovje v občini Podlehnik, in sicer med stanovanjsko hišo in gospodarskim poslopjem. Zvečer ob 22.26 je v Celju poplavilo podvoz pod železnico pri pošti.

Posavje in Dolenjska

Nevšečnosti pa so imeli tudi Dolenjci in Posavci. Iz občine Brežice tako poročajo o več nočnih intervencijah, v katerih so gasilci črpali vodo in polnili protipoplavne vreče. Ob 3.10 se je voda razlila po delu Slovenske vasi in obstaja možnost, da voda zalije dve podjetji v trgovsko proizvodnem centru, so sporočili, zato so gasilci PGD Brežice tja peljali vreče, kasneje pa so aktivirali še druga društva, ki so pomagala črpati vodo.

Ob 3.15 je bilo pri ribniku na Prilipah treba sprostiti pretok pod mostom. Posredovali so delavci CGP Brežice, voda pa je pred tem zalila tudi kletne prostore gostinskega lokala na Trgu vstaje v Brežicah. Posredovali so gasilci PGD Brežice okolica, ki so iz prostora izčrpali okoli 1500 litrov vode. Ponoči je zemeljski plaz zasul polovico ceste na relaciji Dolenja Pirošica–Gorenja Pirošica v občini Brežice, na cesti Bizeljska vas–Orešje pa je podrto drevo oviralo promet. 

Zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo v Tolstem vrhu pri Šentjerneju, voda pa je ponoči zalila kletne prostore v dveh gospodarskih objektih v Šmarju pri Šentjerneju. Gasilci PGD Šentjernej so izčrpali vodo iz prostorov ter postavili varnostne pregrade. Ob 23.24 je potok Sušica, občina Dolenjske Toplice, poplavil območje Zdraviliškega trga in ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Dolenjske Toplice so polnili in postavili protipoplavne vreče, čez nekaj časa pa je meteorna voda zalila cesto Podturn pri Dolenjskih Toplicah. Delavec cestnega podjetja je zaradi popolne zapore postavil cestno signalizacijo.

Deli s prijatelji