VOLILNA

Celo rektorji so 
lahko le politiki?

Objavljeno 20. junij 2013 10.05 | Posodobljeno 20. junij 2013 10.06 | Piše: Jadran Vatovec

Avtonomija univerze ne bi smela biti talka političnih strank.

Dr. Ivan Svetlik z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom (foto: Blaž Samec, Delo).

LJUBLJANA – Dozdajšnjega rektorja Univerze v Ljubljani (UL) prof. dr. Stanislava Radovana Pejovnika, nekdanjega člana CK ZKS, dolgoletnega direktorja Kemijskega inštituta Boris Kidrič, mestnega svetnika LDS in predsednika »Drnovškovega« Gibanja za pravičnost in razvoj, bo nasledil minister Pahorjeve vlade za delo, družino in socialne zadeve prof. dr. Ivan Svetlik, ki se je, ko je moral zapustiti ministrski fotelj, očitno le začasno vrnil na ljubljansko fakulteto za družbene vede (FDV). Prof. dr. Svetlika je nekdanji predsednik vlade, zdajšnji predsednik države Borut Pahor, po volitvah 2008 uradno resda za člana svoje ministrske ekipe predlagal iz tako imenovane kadrovske kvote Erjavčevega DeSUS, vendar je že pred tem, po tistem pa še toliko bolj zagnano zagovarjal politična stališča takrat še Pahorjevega, danes Lukšičevega SD. Novi rektor UL je bil poleg tega dobro zapisan tudi pri vodstvu Kučanovega Foruma 21. Naključno.

Res je, da bi med vsemi potencialnimi kandidati za rektorico ali rektorja ljubljanske univerze našli še koga, ki bi bil bolj političen kandidat od prof. dr. Svetlika ali njegovega tekmeca, dekana ljubljanske fakultete za strojništvo prof. dr. Jožeta Duhovnika. Noro, ja, tudi prof. dr. Duhovnik, ki je za rektorja kandidiral drugič, je še kako namazan z vsemi političnimi žavbami: nekdanji nedvomno vplivni veljak rajnkega Peterletovega SKD je, kot se boste spomnili, leta 2008 poskušal priti v državni zbor na čelu zunajparlamentarne Krščansko demokratske stranke (KDS), a mu ni uspelo.

Kakor koli, »prvi menedžer« UL bo v naslednjem štiriletnem obdobju, do leta 2017, prof. dr. Svetlik, četudi je študentski svet univerze konec maja odrekel podporo obema kandidatoma (Svetliku in Duhovniku!) in opozoril, da nista znala ponuditi konkretnih odgovorov niti na zelo preprosta vprašanja. Vendar pa takšno mnenje študentskega sveta ni bilo zavezujoče (niti) za študente elektorje. Da izvolitev novega rektorja pomeni predvsem, točno, kontinuiteto, je priznal celo predsednik volilne komisije prof. dr. Miha Juhart. Za predsednika upravnega odbora UL prof. dr. Janeza Hribarja pa je rezultat volitev le potrditev, da je nekdanji Pahorjev minister – najboljši sopotnik. Najboljši sopotnik koga ali česa? Nekateri bodo zdaj najbrž modrovali, da je pač že funkcija rektorja sama po sebi takšna, da je bolje, če jo opravlja (zaseda) nekdo, ki ima dobre zveze v politiki. Skrb vzbujajoče pa, kajpak, ostaja, da ljubljanska univerza ne zmore ponuditi niti enega samega zares alternativnega kandidata za rektorja, ki se doslej (še) ni spečal s politiko. 

Naslednjič pa drug politični kandidat?

Na izvolitev nekdanjega ministra SD za delo (uradno sicer predlaganega za ministra iz kvote stranke DeSUS) prof. dr. Ivana Svetlika za rektorja Univerze v Ljubljani (UL) so se odzvali tudi na družbenem omrežju twitter, kjer so nekateri o njegovi pričakovani prelevitvi iz politika v rektorja pomenljivo začivkali: »Upam, da nihče več v Sloveniji ne bo govoril o avtonomiji ljubljanske univerze, če jo vodijo sami politiki.« »Kaj je dobrega v tem, da je Svetlik postal rektor? Da bo naslednjič to postal kakšen drug bivši minister. Iz kakšne druge vlade.« »Bivši minister Svetlik novi rektor UL. To pa bo prava prevetritev UL.«

Deli s prijatelji