TOŽILSTVO

Cekuti za podatke med 400 in 500 tisoč evri

Objavljeno 18. december 2012 18.10 | Posodobljeno 18. december 2012 18.10 | Piše: T. L., STA

Cekuta naj bi bil prejel med 400.000 in 500.000 evri.

Jure Cekuta zatrjuje, da je le slikar

LJUBLJANA – Vrhovno državno tožilstvo je po končani sodni preiskavi v t. i. zadevi Patria II danes vložilo obtožnico zoper Jureta Cekuto in Petra Zupana, so potrdili na vrhovnem državnem tožilstvu. Obtožnica jima očita trgovanje s podatki, ki so bili neupravičeno posredovani z ministrstva za obrambo.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je namreč potrdil, da je vrhovno državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju.

Cekuta Riedlov pomočnik

Podlaga za vložitev obtožnice je dokumentacija iz treh držav, »ki kaže, da je šlo zgolj za navidezne gospodarske posle trženja, dejansko pa za pridobitev velike vsote denarja na podlagi podatkov, ki so bili še pred razpisom neupravičeno izročeni Patrii zaradi plačila velike premoženjske koristi«, so navedli na vrhovnem državnem tožilstvu.

Nekdanji predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen je decembra na zaslišanju na okrajnem sodišču v Ljubljani za Jureta Cekuto povedal, da je v projekt Patrie v Sloveniji prišel kot pomočnik Wolfganga Riedla, njegova naloga pa je bila pomagati Patrii vzpostaviti kontakt z ministrstvom za obrambo (Mors), zlasti z brigadirjem Petrom Zupanom.

Zupan ni bil preveč pomemben

Za Zupana je Niittynen pojasnil, da je nekoč na obrambnem ministrstvu sodeloval pri nabavi vojaške opreme, »vendar pri našem projektu ni imel pomembne vloge«. Povedal je še, da lahko iz poročil, ki sta mu jih pošiljala Cekuta in Riedl, sklepa, da sta od Zupana dobivala informacije, nima pa dokazov o tem, da je bilo res tako.

Cekuti med 400 in 500 tisočaki

Vrhovno državno tožilstvo v današnjem pojasnilu govori o plačilu med 400.000 in 500.000 evri, ki je bilo »izvršeno za podatke, ki so bili neupravičeno, le zaradi plačila, posredovani iz Morsa«. Ta denar pa naj bi bil prejel Cekuta.

Za preostale obtožence prilagoditev elementov v obtožnem predlogu

O spremembah v obtožnem predlogu zoper obtožene v zadevi Patria Janeza Janšo, Jožeta Zagožna, Antona Krkoviča, Ivana Črnkoviča in Walterja Wolfa pa so na vrhovnem državnem tožilstvu pojasnili, da ne spreminjajo vsebinskih očitkov sprejetja obljube nagrade, ampak gre zgolj za izpustitev ali prilagoditev nekaterih elementov, ki pomenijo pojasnitev in sodijo v obrazložitev.

Glede neugotovljenega načina sprejetja obljube nagrade je zdaj pojasnjeno, da ni ugotovljen komunikacijski način, ki pa ne vpliva na obstoj kaznivega dejanja, »saj ni pomembno, ali je obljuba nagrade sprejeta prek elektronske pošte, telefonskih ali neposrednih osebnih stikov«, so pojasnili na tožilstvu. Vrhovno državno tožilstvo je bilo sicer danes tudi obveščeno, da je finsko državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi najhujših oblik korupcije zoper vodilne uslužbence v Patrii prav v zvezi s slovenskim projektom.

 

Deli s prijatelji