ZAPLETENO

Cekuta ne more v zapor, ker – je že v zaporu

Objavljeno 14. april 2015 22.40 | Posodobljeno 14. april 2015 22.40 | Piše: STA, T. L.

Od ponedeljka na odprtem oddelku mariborskega zapora v Rogozi prestaja dve leti in pol zaporne kazni zaradi davčne utaje, zato kazni v zadevi Patria II trenutno ne more prestajati.

Slikar Jure Cekuta.

LJUBLJANA – Slikar Jure Cekuta od ponedeljka na odprtem oddelku mariborskega zapora v Rogozi prestaja dve leti in pol zaporne kazni zaradi davčne utaje, je poročanje Radia Slovenija potrdil njegov zagovornik Daniel Planinšec. Pojasnil je, da kazni v zadevi Patria II trenutno ne more prestajati, ker je že v zaporu, sicer pa poziva niti še ni dobil.

Po poročanju medijev je Cekuta s celjskim podjetnikom Samom Kovačičem sklenil lažno pogodbo o odkupu grafik, zaradi česar ju je sodišče avgusta 2013 obsodilo na po dve leti in pol zapora.

Zaradi prestajanja te kazni po zagovornikovih besedah Cekuta ne more začeti prestajati kazni v zadevi Patria II. Tudi če bi dobil poziv na prestajanje, bi bil ta brezpredmeten.

Planinšec je danes ponovil, da pripravlja zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria II. Cekuta bo moral skladno s sodbo v zadevi Patria II v zaporu preživeti štiri leta in štiri mesece, soobsojeni Peter Zupan pa dve leti in pol. Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Sodbo je pred nekaj tedni potrdilo tudi višje sodišče.

Ker sta oba po mnenju sodišča ravnala iz koristoljubja, jima je sodišče naložilo še stransko denarno kazen – Zupanu 15.000 in Cekuti 30.000 evrov. Cekuta pa bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.

Deli s prijatelji