NESTRINJANJE

Čehovin zaradi Udbe z zasebno tožbo nad Janšo

Objavljeno 29. september 2014 23.59 | Posodobljeno 30. september 2014 00.03 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji poslanec Jerko Čehovin poudarja: »Dejansko sem bil šokiran in nisem mogel verjeti, da se lahko v neki demokratični družbi to dogaja.«

Jerko Čehovin.

LJUBLJANA – Nekdanji poslanec Jerko Čehovin zasebno toži predsednika in poslanca SDS Janeza Janšo, ker je ta na eni od sej DZ dejal, da je bil Čehovin uslužbenec Udbe. Po mnenju Čehovina gre za namerno blatenje, razmišlja pa tudi o razširitvi tožbe zoper še enega poslanca SDS Franca Breznika oziroma kar celotno stranko. 

Zahteva opravičilo in odškodnino

Kot je razvidno z magnetograma s seje 28. avgusta, je Janša takrat spomnil, da je bil Čehovin nekaj časa predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ob tem pa navedel še, da je bil »v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska«.

Zato je Čehovin danes vložil zasebno tožbo zoper Janšo, saj gre po njegovem mnenju za »orkestriran napad« na njegovo integriteto ter na čast in dobro ime tako njega kot družine. Zahteva javno opravičilo in odškodninsko odgovornost.

Ni ga v kartoteki niti v arhivu

Ob tem Čehovin zagotavlja, da nikoli ni delal nikjer drugje kot v gospodarskih družbah, dokler ni bil v minulem mandatu izvoljen za poslanca DZ. Pojasnil je še, da je na eni od zaprtih sej komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb kot njen član predložil dokument Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), iz katerega izhaja, da nikoli ni bil »ne pripadnik ne kadar koli povezan s Sovo ali njenimi predhodnicami«. Naknadno je, kot je dodal, iz Arhiva RS dobil še dokument, po katerem »ime Jerka Čehovina ne obstaja v nobeni kartoteki, ne SDV ne Sove ne prejšnjih organizacij in niti ne v arhivu kriminalistične policije«.

Čehovin je dejal tudi, da je danes pridobil sicer še nepotrjen osnutek magnetograma s seje mandatno-volilne komisije 25. septembra, ko sta vodja poslancev SDS Jože Tanko in poslanec SDS Franc Breznik znova izpostavila in problematizirala njegovo ime v povezavi z Udbo. Zato je napovedal, da bo tožbo razširil tudi na Breznika oz. na celotno stranko SDS.

»Prvič v življenju, pri 68 letih, sem se sploh odločil za tožbo. A dejansko sem bil šokiran in nisem mogel verjeti, da se lahko v neki demokratični družbi to dogaja in se parlament izrablja za obračun s tistimi, ki morda pač niso enakega mišljenja,« je še dodal Čehovin in zagotovil, da nikoli ne bi kandidiral za poslanca, če bi imel kakršen koli madež v svoji zgodovini.

Gre za nekakšen obračun?

Je pa ob tem potrdil, da je bil dve leti predsednik pokrajinskega sveta zveze borcev za južno Primorsko, ki »verjetno ni preveč popularna funkcija v krogih blizu SDS«. Poleg tega je v času predsedovanja komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb »ugotovil nekatere nepravilnosti na Sovi, ki jo je takrat vodil sedanji predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec«. Tako Čehovin sklepa, da gre verjetno za obračun, a ob tem poudarja, da na takšne laži ne more pristati.

Deli s prijatelji