VEČER NA VASI

Čehali perje, popevali in se vmes še pominali

Objavljeno 17. december 2014 23.02 | Posodobljeno 17. december 2014 23.18 | Piše: N. Č. C.

Kapelci organizirali zimski večer na vasi, kjer so obujali stare kmečke običaje.

Gospodar Dreča. Foto: Črt Lipej

KAPELE PRI BREŽICAH – Tnalo za sekanje drv, stara harmonika, gašperček, likalnik, pa star šivalni stroj, za katerem je sedel gospodar Dreča (Darko Ferlan), ki si je končno vzel čas, da kaj zašije, v pričakovanju žensk iz vasi pa se je po odru smukala gospodinja Mica (Mihaela Blaževič). Ženske iz sosednje vasi so namreč obljubile, da pridejo pomagat čehat gosje perje. Delo je zamudno, zato več rok naredi več, ob klepetu in žganici, ki spremlja tak dogodek, pa dolg zimski večer tudi hitreje mine.

Preden so prišle sosede, je gospodinja pripravila mizo, nanjo postavila petrolejko in rekvizite za čehanje perja. Perje je bilo v korbi, čakali so peharci za sčehano perje, na polici je bila povštrn'ca. Gospodar in gospodinja sta se pominala o letošnjem letu, ki je bilo bolj deževno. »Dež na dež. Ti povem, da so bile goske pa race pa tudi kokoši tako umazane, da sem morala perje prati. Sonce za sušenje pa sem iskala. Nekaj ga še sušim na peči. Če ne bi to delala, ga ne bi mogle čehati,« je Dreči pripovedovala Mica.

Nato so prišle sosede, čehale perje in ga malo zalivale z žganico. Vmes so na oder prišli Kapelski pubje, ki so prireditev organizirali v sodelovanju s sekcijo domačega kulturnega društva za ohranitev kulturne dediščine, režija pa je bila v rokah Jožice Penič.

Fantje niso bili zato, da bi pomagali ženskam, čeprav jim je Mica ponudila, da bi rüžili fižol ali koruzo, trli orehe ali pa naredili kaj tresk. Bolj so bili navdušeni nad petjem in nad kakšno kupico vina, čeprav so gospodarju očitali, da je v njem malo preveč studenca. Sosed Marko (predsednik Marko Blaževič) je nato k hiši pripeljal ženske, ki jih je srečal, ko so čakale na mlekarja. Ker so mleko oddale, domov se jim pa še ni dalo, jih je povabil, da pridejo k Drečevim. To so bile ljudske pevke iz Cerkelj ob Krki, ki so se takoj lotile rüženja fižola. Pot je na prizorišče zanesla tudi fante s Preske, ki so sicer iskali gostilno, slišali so petje in so mislili, da gre za pušlšank, pa so vstopili. Gospodar jim je pojasnil, da gre za zimska opravila na domačiji. »Ruženje nam ne gre najbolje od rok, a za liter vina se splača potruditi,« so se vdali fantje, se lotili dela in zapeli nekaj pesmi. Ko so odšli, so se na odru že pojavili botri (Pevci s Tepanj), ki so takoj dobili delo, treti so morali orehe, saj se bliža božič in bo treba speči potico, domača hči Neža (Mihaela Slovenc) pa je tudi njim prinesla nekaj domačega vina, da se jim grla ne bi osušila. Kmalu za tem je bilo pod oknom slišati harmonikarja (Janez Košar iz Sevnice). »Dreča, mi smo pa nekaj čisto pozabili. Jutri je andrejevo in ti imaš god. Botri so ti prišli čestitat in harmonikarja so pripeljali s seboj,« se je zgrozila Mica. Dreča pa jo je zavrnil, da on ni pozabil na svoj god, ona je pozabila, sicer bi bila pečenka na mizi. 

Deli s prijatelji