PRIMER BRATUŠKOVE

Čeferin Štefanecu vrača udarec

Objavljeno 02. oktober 2014 13.54 | Posodobljeno 02. oktober 2014 13.54 | Piše: STA, A. L.

»Se nam pa tudi postavlja vprašanje, ali nima integritete tisti, ki ne pride po pošto tisoč kilometrov daleč, ali tisti, ki kljub temu da je zaposlen, ni sposoben ali ne želi en teden oddati pošiljke na pošto.«

Boris Štefanec, Aleksander Čeferin in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Zastopnik Alenke Bratušek, Aleksander Čeferin, bo predlagal izločitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca iz preiskave postopka izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Kot ocenjuje, je Štefanec s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazal pristranskost. Čeferin tudi še ni dobil osnutka ugotovitev KPK.

Odvetniška družba Čeferin je zastopanje nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Bratuškove v postopku pred KPK prevzela pretekli teden. Kot je pojasnil Čeferin, so KPK preteklo sredo zaprosili za osnutek ugotovitev v zvezi s primerom, a ga še vedno niso dobili.

Čeferin vrača udarec

Čeferin se je odzval tudi na sredine izjave Štefaneca, ki je bil zelo kritičen do Bratuškove in med drugim dejal, da v današnjih časih posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov, aroganca do državljanov pa se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah. Po Čeferinovem mnenju je Štefanec s temi izjavami »jasno pokazal, da je pristranski« in da v tej zadevi ne more odločati. »Se nam pa tudi postavlja vprašanje, ali nima integritete tisti, ki ne pride po pošto tisoč kilometrov daleč, ali tisti, ki kljub temu da je zaposlen, ni sposoben ali ne želi en teden oddati pošiljke na pošto,« je še zapisal zastopnik Bratuškove in dodal, da bodo predlagali izločitev Štefaneca iz preiskave tega primera.

KPK je sicer Bratuškovi osnutek ugotovitev posredoval 9. septembra. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v roku, pa so v soboto opravili izročitev v poštni nabiralnik. Od takrat dalje teče rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah v osnutku. Z utemeljeno prošnjo sicer Bratuškova oziroma njen zastopnik lahko zaprosi za podaljšanje roka za nadaljnjih sedem delovnih dni, a tega verjetno ne bodo storili.

Čeferin je ocenil še, da gre za »čisto politizacijo primera«, a vseeno upa, da bo KPK uspelo vročiti odločbo pred koncem roka za pripombe na osnutek ugotovitev. Štefanec je sicer za sredine Odmeve na TV Slovenija dejal, da so odvetniški družbi Čeferin gradivo posredovali v sredo in da bodo dokumentacijo dobili najpozneje v petek.

Deli s prijatelji