SAMO V SLOVENIJI

Čeferin se čudi rubežu hiše za pičlih 124 evrov

Objavljeno 28. februar 2012 16.47 | Posodobljeno 28. februar 2012 16.52 | Piše: T. Š., R. S.

Petčlanska družina z dvema otrokoma bo na cesti zaradi dolga 124 evrov. Z rubežem so jim namreč vzeli hišo. Objavljamo nadaljevanje zgodbe.

Zoran Vaskrsić iz Litije je izgubil hišo za manj kot 125 evrov dolga. Foto: Črt Majcen

Primer nesrečnega Zorana Vaskrsića, s petčlansko družino in z dvema šoloobveznima otrokoma, ki je z rubežem izgubil hišo zaradi dolga v višini 124 evrov, ki jih je Zoran dolžan lokalni komunali, in o katerem pišejo današnje Novice, se vedno bolj zapleta. Iz odvetniške pisarne Čeferin sporočajo: »Dražba hiše je bila izvedena izključno zaradi izterjave 124 evrov. /.../ Za neki bagatelni znesek so šli k njemu z izvršbo na nepremičnino v veliko večji vrednosti, kar je logično nesmiselno!«

Zakaj niso najprej rubili kakšnega predmeta, na primer televizorja ali plače, ampak so mu vzeli hišo, ne zna pojasniti nihče. Jasno ni niti to, kam se je izgubil predlog komunale za rubež Zoranove plače, ki ga je sodišču oktobra poslalo podjetje Vodovod Kanalizacija. Ve se le, da papirja vse do dražbe hiše, ki je bila novembra, ni bilo.

Sodišče zagovarja svoj prav

»Dolžnik je imel cel kup možnosti, da se reši,« so povedali na sodišču.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču medtem trdijo, da imajo prav oni. Da so rubili hišo zaradi piškavega dolga, ne zanikajo, a hkrati pojasnjujejo: »Ravnali smo pravilno in zakonito. Kakor koli se sliši kruto, je to posledica dolžnikovega ravnanja, ker se je zbudil prepozno. [Sodniki] nismo brez občutkov. Ni lahko, a ne gre drugače,« je povedal predsednik sodišča Anton Panjan

Kdo laže?

Na sodišču so povedali, da je bilo Vaskrsiću vročenih pet pošiljk s sodišča. Če bi jih prevzel, prebral in upošteval zapisano, do rubeža ne bi prišlo. Vendar Vaskrsić trdi, da pisem ni dobil. Njegova družina je zamudila prodajo lastne hiše. Upnik je vložil izvršbo na nepremičnino. In družina je ostala brez strehe nad glavo.

Sredi marca pride novi lastnik

Vaskrsićevi morajo hišo izprazniti zelo hitro: od izvršitelja Borisa Letnarja so že prejeli naznanilo o prisilni izpraznitvi za kupc Matjaža Lazarja iz Trbovelj. Zgodilo se bo 16. marca ob devetih zjutraj. Primer je zdaj pri varuhinji človekovih pravic in protikorupcijski komisiji, vendar oba pritožbo družine še obravnavata in razmišljata, ali sta za ukrepanje sploh pristojna.

Deli s prijatelji